Їх продають навіть у школах: Підлітки в Україні захопилися новою смертельно небезпечною розвагою

Це якраз той випадок, коли звичайні сигарети виявляются набагато безпечнішими...

В Україні входить у моду нове небезпечне захоплення – тютюнові снюси. Ці пакетики активно поширюються в телеграм-каналах, інтернеті, їх навіть продають у школах і на вулицях. Підлітки вже влаштовують челендж – хто більше снюсів засуне в рот. Фахівці кажуть, що наслідки такого захоплення сумні – аж до ракових захворювань, зазначають Патріоти України.

Снюсами торгують на кожному розі

Так звані снюси – красиві цукерки, які потрібно класти під губу. Через короткий час ударна доза нікотину проникає в кров людини. Снюси містять тютюн і різні хімічні добавки, які нібито обіцяють позбавлення від куріння. До того ж в одній подушечці снюсу міститься до 30 різних хімічних сполук. Деякі снюси навіть називають жувальних тютюном.

Вони зараз активно продаються в телеграм-каналах, є сайти в інтернеті, де пропонують недорого купити снюс. А якщо поставити "снюс" у пошук, то з'ясується, що такими тютюновими подушечками торгують навіть на Хрещатику в Києві в одному з кафе, в ларках у спальних районах столиці, на Дніпровській набережній під вивіскою "хімчистка". Та що там ларки, снюс продають навіть найвідоміші інтернет-магазини. Адже те, що не заборонено, значить дозволено.

Також "цукерки" можна дістати в школах. "Ці снюси продають у нас в школі на Оболоні старшокласники – пакетиками в туалеті або у дворі школи. Дехто їх кладе за щоку прямо на уроках", – розповідає учениця 10 класу Світлана.

Баночка снюсу, куди входить приблизно 45-60 грамів речовини, коштує в інтернет-магазині 170-215 грн. До того ж у багатьох країнах Європи снюс заборонений, за винятком Норвегії та Швеції, де він і був винайдений. У Росії снюс було заборонено в 2015 році, але через рік його стали ввозити під виглядом жувального тютюну. У нас в Україні снюс не заборонено, тому останнім часом він отримав дуже широке поширення.

Рак слизової і ураження нервової системи

Чим небезпечні снюси? Лікарі кажуть, що в одному пакетику снюсу міститься 40 млг нікотину на 1 г тютюну, це в 4 рази більше, ніж в одній сигареті.

"Не важливо в якій формі ви вживаєте нікотин – викурюючи цигарку або використовуючи снюс. Ви все одно отримуєте отруту. До того ж я б сказала, що від снюсу відмовитися людині складніше, ніж навіть від сигарети, тому що снюс набагато сильніший, вже через кілька місяців вам буде мало невеликої дози, будуть потрібні більш міцні снюси. А коли ви спробуєте кинути шкідливу звичку, то відчуватимете щось на зразок ломки, у вас буде безсоння, дратівливість", – говорить лікар- психотерапевт Євгенія Загорська.

Лікар-нарколог Євген Сова каже, що снюс може викликати серйозні ускладнення. "Потрібно пам'ятати, що нікотин – це отрута, до того ж дуже серйозна. Будь-які такі вироби небезпечні своїм канцерогенним впливом. Снюс локально впливає на слизову оболонку рота й може викликати рак слизової. Людина отримує стимулювальний ефект, який вдаряє по центральній нервовій системі", – зазначає нарколог.

Крім цього, за словами Сови, велике питання, що в середині таких цукерок. Крім тютюну, туди додають різні хімічні речовини для поліпшення смаку. "Туди можуть додати і психостимулятори на хімічній основі, і навіть наркотик. Або це може бути суміш тютюну й курячого посліду", – додає він.

Також лікар розповів, що в його практиці було два випадки, коли пацієнти вживали ці снюси. "У одного не було зубів, виразка на внутрішній поверхні щоки, виражене ураження ясен. Другий пацієнт почав вживати снюс відразу у великих дозах, у нього розвинулося безсоння, були неврологічні відхилення, на обличчі наявний корінцевий синдром. Словом, усі принади початкового етапу отруєння нікотином", – говорить Владислав Сова.

Крім того, лікарі зазначають, що снюс викликає запалення ясен і карієс зубів, передозування може навіть призвести до смерті.

Влаштовують челендж

Найбільше снюси поширені серед підлітків-школярів і студентів. Наприклад, у Сімферополі в грудні минулого року вже був випадок отруєння п'яти школярів 11-12 років жувальних тютюном. Однак школярам так сподобалися нікотинові цукерки, що вони стали влаштовувати справжні челенджі й викладати відео в ютуб – хто більше пакетиків закине в рот.

До реклами нікотинових подушечок приєдналися блогери, які записують відео, як вони вживають снюс і що з ними відбувається потім. У когось із них виникає блювота, комусь стає погано.

Блогери активно беруть участь у рекламі снюсу

Блогери активно беруть участь у рекламі снюсу

В Україні в 2016 році намагалися ухвалити законопроєкт, який забороняв би в нашій країні поширення деяких тютюнових виробів, зокрема і снюсу. У коментарі до законопроєкту говорилося, що "споживання таких виробів має негативний наслідок насамперед для дітей і підлітків. За останній час в Україні розширився ареал споживання насваю, снюсу, нюхального тютюну. І якщо ще кілька років тому ці вироби поширювали тільки в великих містах, то сьогодні їх можна придбати навіть у невеликих районних центрах". Однак законопроєкт так і не було ухвалено.

Імовірно, депутатам потрібно повернутися до розгляду питання про регулювання ринку тютюну в нашій країні. Оскільки під загрозою нікотинової залежності зараз перебувають підлітки та молоді люди, для яких небезпечний снюс – лише модне захоплення.

Джерело: Обозреватель

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...