Їх розстрілювали: Лідер "Бумбокса" Хливнюк доступно пояснив зіркам "поза політикою", чому війна стосується всіх

Відомий український музикант, а з 24 лютого 2022 року і військовослужбовець ЗСУ Андрій Хливнюк пригадав трагічну сторінку в історії України, повʼязану з українськими кобзарями. Радянська влада будь-якими методами, здебільшого кровожерливими, намагалася знищити незрячих співців як "невиправний націоналістичний елемент", адже вони були символами національної культури та хранителями етнічних традицій, передають Патріоти України.

Звісно, що в СРСР будь-які прояви справжньої українськості суворо каралися. Ось так і кобзарі та їхні інструменти жорстокого знищувалися тодішніми диктаторами. На цьому влучному прикладі Хливнюк пояснив деяким своїм колегам, які вважають, що музика і творчість мають бути "поза політико", чому війна стосується кожного. Відповідне звернення лідера гурту "Бумбокс" зʼявилося в його InstaStories.

Пригадавши, як вожді Ленін і Сталін розстрілювали кобзарів, намагалися заборонити їх на "законному" рівні, а їхні інструменти – кобзи, бандури та ліри – просто спалювали, замінюючи на "общепонятные" балалайки та гармошки, Хливнюк чітко продемонстрував – культура ніколи не була поза політикою. Ба більше, саме на культурному рівні радянська влада першочергово знищувала українців, намагаючись "вбити" нашу ідентичність.

Цей процес відбувається і зараз. Змінилося лише те, що СРСР розпався. Утім, Росія анітрохи не змінилися, а не місце Леніна й Сталіна прийшов новий вождь – Володимир Путін.

"Так званим артистам, що поза політикою, і тим, хто не може тримати зброю через переконання своєї творчої натури, бажаючим змінити світ своїм мистецтвом, вчіть історію. У 1918 році маніяк з позивним ленін видав наказ про заборону жебрацтва і зобовʼязав не брати кобзарів у заручники. За рішенням трійок – розстрілювати", – написав Хливнюк, показавши своє селфі з окопу.

Протягом десятків років кобзарів переслідували та вбивали, а памʼять про них намагалися спотворити. На щастя, зараз ці трагічні сторінки нашої історії стають більш відомими, даючи зрозуміти, що війна Росії проти України триває не два і не девʼять років, а століттями

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...