Люди-велетні. Науковці пояснили феномен, є кілька причин

Найвищою людиною був Роберт Вадлов, який мав зріст 2,72 метра.

Тисячоліттями люди розповідали історії про велетнів, від циклопів грецької міфології до біблійного Голіафа. Проте це лише вигадки, чи люди-велетні справді існували? Про це розповідає Live Science.

Якщо людину зростом понад 2 метри вважати велетнем, то так. Йдеться про найвищу людину у світі Роберта Вадлов, який виріс до 2,72 метра, перш ніж помер у віці 22 років у 1940 році, згідно з Книгою рекордів Гіннеса.

Зазначається, що Вадлов був набагато вищим за середній зріст чоловіків у США, що становить 1,75 метра, та навіть вищим, ніж деякі інтерпретації, біблійних описів Голіафа. Проте випадок з Вадлов не був магічним, адже його зріст був зумовлений хворобою.

"Більшість [гігантських] пацієнтів мають проблеми з гормоном росту. Це те, що було у Роберта Вадлов", - зазначила професор ендокринології з Лондонського університету королеви Марії Марта Корбоніц в інтерв'ю Live Science.

Роберт Вадлов

За її словами, основною причиною гігантизму є підвищений рівень гормону росту, який виробляється гіпофізом у головному мозку. Здебільшого ці високі рівні викликані доброякісною пухлиною.

"Однією з причин, чому ми навряд чи побачимо ще одну людину такого зросту, як у Вадлоу, є те, що лікарі тепер можуть видалити пухлину і використовувати ліки, щоб зупинити ріст, оскільки гігантизм і пухлина загрожують здоров'ю людини. Інші стани можуть призвести до того, що люди стають надзвичайно високими. До них відноситься синдром Марфана, генетичне захворювання, яке призводить до того, що кістки стають довшими", - пояснила лікар.

Проте деякі люди виростають до екстремальних висот без відомих захворювань, серед них колишня найвища людина у світі Бао Сішунь, зріст цього чоловіка становить 2,36 метра. За словами Корбоніц, такі люди, швидше за все, мають набір генетичних варіантів, які схиляють їх до високого зросту.

У Мін'юсті пояснили, як дізнатися про наявність штрафу від ТЦК

п’ятниця, 5 липень 2024, 15:53

Якщо особа отримала штраф від ТЦК і стосовно неї відкрито виконавче провадження, вона побачить про себе інформацію в Автоматизованій системі виконавчого провадження (далі - АСВП). Про це інформує пресслужба Міністерства юстиції, передають Патріоти Укра...

У Києві чоловіка на дельтаплані прийняли за ворожий дрон - його ледь не збили

п’ятниця, 5 липень 2024, 15:22

У столиці оголосили повітряну тривогу, а ПС ЗСУ повідомляли про можливу роботу ППО по розвідувальному БПЛА, передають Патріоти України. Сили ППО мало не завдали удару, але вчасно ідентифікували літуна.