Інакше користі буде мало: Лікар розповів, як правильно користуватись антисептиком для рук

Про тривалість дії дезінфекторів не пишуть на упаковках.

З поширенням коронавірусу в Україні і світі з прилавків магазинів і аптек люди змітають антисептики. Сьогодні цей товар - дефіцит. Але інколи санітайзери можуть стати причиною подразнень шкіри і навіть призвести до екземи. Та й не завжди вони можуть побороти усі бактерії. Тому фахівці розповіли, за яких умов антисептик буде ефективним, передають Патріоти України.

Як відомо, спирт - це основна речовина, без якої не може обійтися жоден антисептик. Вони бувають у вигляді спрею, гелю, рідини - який саме ви оберете, різниці немає. Та найбільш ефективним буде той, в якого антисептичного засобу в межах 70%.

А от те, що потрібно зробити більше 20 пшиків чи нанести 20 крапель дезінфектора, аби точно знезаразити руки - це міф! Достатньо кількох крапель, які повністю зможуть змастити поверхню рук. Але вбити всі мікроби вдасться, тільки якщо ви помили руки.

"У вас не буде ніякого ефекту, якщо ви не помили руки. Обов’язково миємо руки, вмиваємось і тільки після цього ви можете розраховувати на те, що застосований вами будь-який дезінфікуючий засіб спрацює", - розповів сімейний лікар Михайло Соколовський в ефірі програми "Ранок з Україною".

Та на короткий термін санітайзери теж спрацюють. Як мінімум, вони не дадуть мікробам поширитися більше. Але все одно краще вимити руки, кажуть експерти.

"Безумовно, після того, як ви відвідали громадські місця, були в транспорті, в магазині, то в принципі можна захистити себе, обробивши руки антисептиком, поки ви дійдете додому. Тому що ми не завжди себе контролюємо і в нас постійно руки тягнуться до обличчя", - говорить мікробіолог Оксана Вольська.

Та про тривалість дії дезінфекторів не пишуть на упаковках. Та й професіонали не скажуть. Адже їхній ефект тримається до наступного забруднення рук. "Якщо ви наносите цей дезінфікуючий засіб, він убиває те, що є. Але як тільки ви проконтактували з хворим, там з’являться нові віруси, і вам знову прийдеться обробляти руки", - зазначив Соколовський.

Джерело: ТРК Україна

Через новий закон про мобілізацію? Українці почали масово дарувати авто - МВС розкрило статистику

середа, 24 квітень 2024, 18:22

У квітні в сервісних центрах МВС спостерігається значне збільшення кількості реєстраційних процедур. З початку місяця було оформлено 110 997 заяв за договорами купівлі-продажу. Також останнім часом значно збільшилась кількість перереєстрацій автотрансп...

Таємна "допомога"? Компанії з Індії та Китаю постачали росіянам отруйне м'ясо

середа, 24 квітень 2024, 17:59

У м'ясі буйволів з Індії, яке в Росії часто видають за яловичину і продають по всій країні, Россільгоспнагляд виявив бактерії групи кишкової палички, а в курячих грудках з Китаю, що поставляються на російський ринок, знайшли сальмонеллу. Про це пише ...