"Інформацію про ДНК підганяють заднім числом": Багато акцентів у справі Аміни Окуєвої перекручені, - експерт

Замовники, швидше за все, знайдені не будуть.

Чи побачимо об'єктивність та неупередженість у розслідуванні справи про вбивстводобровольця АТО Аміни Окуєвої - зараз важко говорити. Її багато в чому міфологізують. І багато акцентів у справі перекручені нашими правоохоронними органами. Про це каже міжнародний експерт із безпеки Сергій Шабовта, передають Патріоти України.

"Розкриття справи - це не лише версії. Це повна процедурна ланка, аж до вироку суду. Поспішність свідчить про бажання показати якусь роботу. Слідство апелює до біологічних зразків, які десь там два роки зберігалися. Багато експертів відверто посміхаються таким заявам. Але тут справа навіть не в тому.

2017-го після вбивства Окуєвої поліція Київщини заявила, що слідів ДНК на автоматі, який знайшли неподалік місця нападу, немає. Днем раніше була заява від тоді радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, що на автоматі таки є сліди ДНК і ведеться експертиза. Зараз інформацію про ДНК підганяють під професійність заднім числом, мовляв не розголошували у інтересах слідства. Але це чистої води непрофесійність. В кожному відомстві має бути чітка система, де вказано, хто і яку інформацію може поширювати", - каже Шабовта.

Ймовірність того, що навіть довівши провину підозрюваних – вони понесуть покарання, не можна спрогнозувати. А замовники, швидше за все, знайдені не будуть. "Очікувати на об'єктивний розгляд справи можна 50 на 50. Чи понесуть покарання злочинці – не можу прогнозувати. Можливо теж попадуть під обмін (підозрюваного у першому замаху на Аміну Окуєву та її чоловіка Адама Осмаєва — Артура Денісултанова-Курмакаєва 29 грудня торік обміняли на українських полонених. - ред.). Щодо замовників – ще складніше. Важко назвати бодай одну справу, де на них вийшли. І друге – поки у слідстві не буде об'єктивності, а у кожній справі буде політика і шукатимуть "руку Кремля" - такі справи залишатимуться без кінцевого завершення", - додав експерт.

Джерело: Gazeta.ua

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...