Йому було 85: Помер чоловік, який першим вийшов у відкритий космос (фото, відео)

У віці 85 років помер відомий радянський космонавт Олексій Леонов. Про це повідомляє прес-служба Центру підготовки космонавтів імені Гагаріна, передають Патріоти України.

Прощання і похорон із легендарним космонавтом відбудуться 15 жовтня на військовому меморіальному кладовищі в Митищах, Росія.

NASA перервало пряму трансляцію виходу двох американських астронавтів у космос, щоб повідомити про смерть космонавта Леонова.

Попередньо повідомляється, що Леонов помер від гострої серцевої недостатності в реанімаційному відділенні московського госпіталю після тривалої хвороби.

Олексій Леонов народився 30 травня 1934 року в Кемеровській області, РФ. Він був одинадцятим радянським космонавтом. 18 березня 1965 року став першою у світі людиною, яка вийшла у відкритий космос. Леонов пробув за бортом космічного корабля 2 хвилини 9 секунд.

Олексій Леонов у космосі

Олексій Леонов

У липні 1975 року Леонов брав участь у першому в історії спільному космічному польоті радянського корабля "Союз-19" й американського Apollo зі стикуванням кораблів і переходом космонавтів та астронавтів на сусідні. Двічі Герой Радянського Союзу (1965, 1975 роки).

Олексій Леонов

Також космонавт був відомий як живописець-аматор, який неодноразово виставляв свої роботи. У 1967-1972 роках у співавторстві з художником Андрієм Соколовим він створив 14 радянських поштових марок на космічну тему.

Олексій Леонов

Цікаві факти про життя Леонова:

  • Його ім'я носив космічний корабель у романі письменника-фантаста Артура Кларка
  • Одразу після стикування з "Аполлоном" він втягнув американського астронавта Томаса Стаффорда у "Союз" – щоб не вітатися через поріг
  • Зізнавався, що у космосі його найбільше вражав схід Сонця по 16 разів на добу
  • Після його першого в історії виходу у відкритий космос з'явився термін "Позакорабельна діяльність"
  • Він був автором дизайну пачки сигарет "Союз-Аполлон"
  • Одного разу він потрапив під кулі, замість Леоніда Брежнєва, отримавши кілька поранень.

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...

Навіть гонорар не мав значення: Спаринг-партнер Усика відмовився від бою з бійцем із Росії й допоміг непереможному німцю його нокаутувати

четвер, 18 квітень 2024, 21:59

Чемпіон EBU у надважкій вазі Олександр Захожий (19−0, 15 КО) розповів про те, що йому пропонували провести бій в Саудівській Аравії з росіянином Арсланбеком Махмудовим (18−1, 17 КО), який виступає за Канаду, передають Патріоти України. «Я одразу відмов...