Йому майже 2 тисячі років! На дні моря знайшли давнє судно, завантажене кетчупом

Археологи знайшли залишки римського корабля та 93 амфори неподалік туристичних пляжів острова Майорка в Середземному морі. Припускають, що аварія сталася 1,8 тис. років тому, передають Патріоти України.

Самі знахідки виглядають традиційними для тих часів - глечик з двома ручками та вузькою шийкою. Використовували їх як греки, так і римляни.

Дослідження залишків судна показало, що на ньому перевозили товари з півдня Піренейського півострова безпосередньо до Риму.

В амфорах зберігали оливкову олію, вино та ферментований соус з риб'ячих кишок під назвою гарум, відомий як "римський кетчуп". Це соєва приправа, схожа на соус. Була досить популярною в давнину. Вважають, що саме це є причиною, чому так багато людей в Римській імперії мали риб'ячих паразитів.

Археологи знайшли найбільший якір античної епохи на дні Егейського моря неподалік острова Левіт, Греція. Його виявили на місці 5-ти затонулих кораблів.

Кораблі-трієри використовували для перевезення споживчих товарів, таких як вино та олія. Про це свідчить значна кількість розбитих глиняних амфор. На одному з кораблів встановили великий якір.

Скандальна норма: Чому чоловікам за кордоном не продовжують закордонних паспортів - пояснення консула й адвоката

понеділок, 29 квітень 2024, 16:30

Припинено прийом нових заяв на вчинення консульських дій від певної категорії українців, а саме чоловіків, віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном. Виняток становлять лише оформлення посвідчення особи на повернення в Україну. Такі дії ...

Дослідження показало: Вчені нарешті розгадали таємницю Бермудського трикутника

понеділок, 29 квітень 2024, 16:22

Ділянка моря між Флоридою, Пуерто-Ріко та Бермудськими островами широко відома як Бермудський трикутник. Таку назву він отримав у ХХ столітті, коли його почали пов'язувати із загадковими зникненнями літаків та човнів. Багато років стверджується, що к...