Йому не місце в столиці України! У центрі Києві почали зносити радянський монумент "дружби народів" (відео)

У центрі Києва демонтують монумент під Аркою дружби народів, який там стоїть з 1981 року, передають Патріоти України.

Деталі: 26 квітня почали демонтувати бронзову скульптуру двох робітників, встановлену "на ознаменування возз'єднання України з Росією".

Другу скульптурну композицію, з червоного граніту, розберуть пізніше. Саму ж арку планують перейменувати та підсвітити кольорами українського прапору.

Довідка: Арка дружби народів – скульптурна композиція в Києві на території Хрещатого парку, встановлена у рамках святкування 1500-річчя Києва і 60-ї річниці створення СРСР..

Композиція з'явилася 3 листопада 1981 року, під час підготовки до святкування 1500-річчя Києва, на місці Літньої естради. Створювали монумент до ювілею утворення СРСР, проголошеного 30 грудня 1922 року, але урочисто відкрили напередодні 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року.

У народі арка також носила назву "Ярмо". Під 35-метровою аркою розташований монумент дружби народів, присвячений "об'єднанню України з Росією": два робітники – українець і росіянин – тримають орден "Дружби народів" зі стрічкою.

Трохи далі – багатофігурна група, створена за мотивами Переяславської ради 1654 року: у центрі гетьман Богдан Хмельницький і московський посол, боярин Василь Бутурлін.

"Намагаються ускладнити життя": Юрист назвав категорію українців за кордоном, на яких спрямовані основні обмеження від МЗС

четвер, 2 травень 2024, 17:30

Обмеження, які ввело Міністерство закордонних справ України на оформлення документів за кордоном, насамперед стосуються чоловіків, які незаконно виїхали з країни. Таким чином влада намагається ускладнити життя ухилянтам, передають Патріоти України. Про...

"Щоб показати людям": Ексбоєць 3-ї ОШБр пішки прийшов з Франківська до Луцька, аби зібрати кошти на ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 17:22

Колишній військовий 3-ї штурмової бригади Петро Скрипка 1 травня вирушив з Луцька до Рівного. Чоловік продовжує допомагати ЗСУ, організовуючи піші марафони. Про це пише "Суспільне", передають Патріоти України. Чоловік під час походів збирає гроші на по...