Існує календар, у якому Новий рік та перший день місяця завжди у понеділок: Чому його не використовують

Усім, хто зазирнув у календар уже відомо, що 1 січня 2024 року припаде на понеділок. Тож усі, хто обіцяє собі почати нове життя з понеділка, першого числа чи Нового року –-матимуть потрійну мотивацію, яка не настільки часто зустрічається із сучасним календарем. Однак, існує ідея календаря, у якому кожен місяць починається у понеділок і має 28 днів. Щоправда, місяців у році стає аж 13, передають Патріоти України.

Про календар, який міг би замінити існуючий і навести трохи ладу в житті людей, розповіло видання Inverse. Попри те, що сама ідея звучить інтригуюче, є певні застереження щодо такого календаря.

Сучасний календар, яким користується людство, був створений 1582 року і багато хто вважає його перемудрованим: у місяцях то 31, то 30 днів, а з кількістю днів у лютому відбувається взагалі якась дивина. Саме тому ідея нового календаря була лише питанням часу. Так, 1902 року британський залізничник Мозес Б. Котсворт вирішив полегшити власну роботу і вигадав новий календар.

Ідея виявилася досить простою і цілком логічною. Кожен місяць має чотири, семиденні тижні, що загалом становить 28 днів. У році стало 13 місяців, які загалом налічують 364 дні. Новий місяць з’являється між червнем і липнем, і називається Сол – на честь літнього сонцестояння.

Залишається один зайвий (365-й) день, який стає особливим Днем року. У високосний рік – раз на чотири роки – таких Днів року буде два.

Календар Котсворта з 1924 по 1989 рік навіть використовувався у компанії Kodak, але не отримав широкого застосування, оскільки в позаробочий час робітники компанії все одно використовували старий календар.

Ідея 28-денного календаря Котстворта свого часу також знайшла підтримку у Лізі Націй, але зрештою виявилася забутою, як і сама Ліга Націй, яку розпустили 1946 року після закінчення Другої світової війни та створення Організації об’єднаних націй.

Насправді календар має ряд влучних ідей – оскільки перше число завжди припадає на понеділо, то 7 припадає на сьомий день – неділю. Всі неперехідні свята завжди припадають на один і той самий день. Бухгалтерам чи статистикам легше буде порівнювати дані, оскільки кожен місяць матиме ту саму кількість днів. І, наскільки б ви не були заклопотаними, ви завжди знатимете, що місяць закінчиться у неділю.

Але усі ці плюси календаря певним чином є й його мінусами. Про це навіть жартували автори серіалу "Сімпсони" в одній з серій.

Як відомо, на відміну від України та багатьох інших країн світу, у США вважають початком тижня не понеділок, а саме неділю. Тож першим днем 28-денного календаря теж стає неділя. А це означає, як жартували автори мультсеріалу, що кожного місяця буде п'ятниця, 13. Ба більше, буде цілий 13-й місяць під час якого 13 число також припаде на п’ятниця. Тож тим, хто вірить в забобони такий календар точно не припаде до душі.

І мова не про звичайних людей, а навіть про великий бізнес, який би не мав перейматися такою дурнею, але … Microsoft так і не випустила 13-ту версію Office, а дані за 2015 рік показали, що 574 будинки на Мангеттені не мають 13-го поверху. Ну гаразд, Apple все ж насмілилася випустити iPhone 13, але це швидше виключення з правил.

Окрім того, приємно знати, що Новий рік чи Різдво випадатимуть на один і той самий день щороку, але чи хочеться святкувати власний день народження щороку (до кінця життя) в один і той самий день?

Джерело: Обозреватель

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...