Існувала цікава традиція: Вчені розгадали таємницю давньоримських монет, знайдених біля річки

Кілька років тому два археолога-аматора з Брабанта виявили понад сотню римських монет недалеко від нідерландського міста Берлікум. Після багаторічних досліджень з’ясувалося, що ці монети, які лежали на великій площі, були не скарбом, а підношенням. Про це заявили вчені з Лейденського університету, передають Патріоти України.

Ніко і Вім ван Шайк знайшли 109 римських монет в кінці 2017 року на полі недалеко від річки Аа. Вони повідомили про свою знахідку в Portable Antiquities of the Netherlands, щоб дослідники могли вивчити монети і їх місцезнаходження. Тепер, три з половиною роки по тому, Агентство культурної спадщини Нідерландів опублікувало звіт.

«За різними характеристиками можна визначити, що це не цінні скарби, які люди навмисно закопали на потім. З такими знахідками монети будуть в скрині або амфорі, але тут цього не було. Монети лежали на великій площі і просто валялися в землі», — розповіла експертка Лісбет Клаас.

«До того ж вони виявилися не особливо цінними монетами. Ми виявили в основному бронзові монети, золотмх, наприклад, не було. Це не те, що вам потрібно ховати», — додала вона.

Монети відносяться до дуже широкого періоду часу: найстаріші монети датуються республікою, тобто до 27 р до н.е., а найостанніші - часом імператора Марка Аврелія — 180 р н.е. Це означає, що монети були залишені різними людьми протягом тривалого періоду.

«У записі 1832 року в земельній книзі - однієї з найстаріших докладних карт Нідерландів — мої колеги помітили, що в той час через річку проходила стежка. Очевидно, на цьому місці був брід, по якому люди могли переходити. Пізніше брід вийшов з ужитку. Ця інформація, разом із знахідкою монет, переконала нас у тому, що мандрівники за часів Римської імперії приносили сюди підношення для безпечного переходу. Можливо, це була не дуже швидка річка, але для торговців зокрема, було важливо мати можливість безпечно перевезти свої товари на іншу сторону», — зазначила Клаас.

Вчені звернули увагу на те, що монети з військовими зображеннями були популярними подарунками. «Це було досить поширене і до римських часів: ми регулярно знаходимо підношення сокир, мечів і шоломів в інших річках та водоймах. Це могли бути ще доримські звичаї, які існували і в римський період, але по-іншому», — зазначили учасники дослідження.


Дуже злякався? Легіонер "Шахтаря" хоче залишити Україну після обстрілів Києва

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:58

Венесуельський нападник донецького "Шахтаря" Кевін Келсі хоче залишити український клуб, повідомляє Telegram-канал "Футбол з вертольота". За інформацією джерела, бажанням 19-річного футболіста залишити клуб є страх війни у країні, передають Патріоти Ук...

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...