Іспит на справжність: Хто з зірок і політиків України одягнув військову форму після 24 лютого

Воювати на фронт пішли, зокрема, колишні і діючі народні депутати, культурні діячі, музиканти. Багато з них щоденно ризикують своїм життям. Згадаємо декого з них.

Олександр Положинський

Колишній лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський служить у ЗСУ.
Колишній лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський підписав контракт із Збройними силами України, став стрільцем 47 окремого батальйону. До цього займався волонтерством.

"Це класне відчуття ‒ бути частиною славної родини крутезних дівчат і хлопців", ‒ написав воїн в День ЗСУ 6 грудня.

Олег Сенцов

Олег Сенцов народився у Сімферополі.
Режисер і колишній в'язень Кремля Олег Сенцов у перші дні повномасштабної війни вступив до лав територіальної оборони.

Згодом повідомив, що приєднався до одного із загонів спецпризначення. Відправився на південний схід України.

"Cподіваюсь, що наступного року ми тебе звільнемо, чекай!", ‒ сказав Сенцов про тимчасово окупований росіянами Крим.

Влітку розповів, що боронить Україну під Бахмутом.

Євген Галич

"Пишаюся, що я ‒ українець", ‒ каже Женя Галич.
Лідер гурту "O.Torvald" Євген Галич збирав кошти і допомагав нашій армії у придбанні бронежилетів і касок. Потім музикант приєднався до лав ЗСУ.

Гітарист гурту Ден також служить у Збройних силах. "Протягом п'яти місяців захищав і визволяв Харківську область, величезна повага йому", ‒ каже про друга Євген.

Також Галич давав благодійні концерти по Україні на потреби ЗСУ.

Андрій Хливнюк

Вокаліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк перекваліфікувався на оператора ударного дрона.
Повномасштабна російська агресія застала гурт "Бумбокс" на гастролях – музиканти саме повертався до Києва після виступів у Маріуполі і Мелітополі. У Маріуполі виступали в драмтеатрі, на який в березні російські окупанти скинули бомбу. Тоді загинули близько 600 людей, за даними ЗМІ.

Лідер "Бумбокс" Андрій Хливнюк став патрульним поліцейським у складі підрозділу "Софія" батальйону ТОР (тактико-оперативне реагування) Управління Патрульної поліції в місті Києві.

"Я пишаюся тим, що я серед добровольців, які підсилюють патрульну поліцію міста Київ. Ми також займаємося охороною правопорядку, забезпечуємо гуманітарною допомогою громадян", ‒ сказав Андрій.

Наприкінці березня отримав поранення. Колона, у якій був музикант, потрапила під ворожий мінометний обстріл.

Під час відпустки Андрій з гуртом дав три благодійні концерти у Варшаві, Празі і Відні.

Хливнюк перекваліфікувався в оператора ударного дрона Punisher.

"З часом було придбано коштом моїх знайомих волонтерів, доброго друга, голови компанії, що займається комп'ютерними іграми, бойовий дрон. Я навчився керувати ним і тепер я – пілот ударного дрона, який зветься Punisher (з англ. "Каратель". – Gazeta.ua)", – розповів.

Хливнюк не вважає себе супергероєм. "Супергерої – це люди на передовій. Це медики, піхота, артилерія, танкісти, пілоти… Справжні супергерої не в чистому мультикамі, а в пікселі, який у бруді і крові", – говорить.

Роман Лозинський

Роман Лозинський за освітою – політолог.

У ніч 24 лютого, близько п'ятої ранку, народного депутата Романа Лозинського розбудив телефонний дзвінок від колеги Юлії Клименко:"Романе, прокидайся, почалась війна".

Після голосування за воєнний стан почав писати у свою військову частину, розповів нардеп журналістам.

"За законом, депутати не підлягають мобілізації, але мені вдалося. 7 березня став військовослужбовцем Збройних сил України, приєднався до свого підрозділу", – говорить Роман. Торік підписав контракт у резерві.

Перші тижні був на полігоні.

Заходив у звільнений від окупантів Херсон.

"Що для мене є безумовною перемогою України? Є декілька подій, які мусять відбутись в майбутньому. Одна з таких: Pocії в сучасному форматі не повинно існувати", – сказав нардеп.

Юрій Луценко

Юрій Луценко підписав контракт на проходження військової служби.
Колишній генеральний прокурор, екснардеп Юрій Луценко підписав контракт на проходження військової служби 25 лютого. Пішов служити в ТрО, відправився на Миколаївщину, потім на схід.

Розповідав журналістам про військові будні – приготування їжі, прибирання. Вперше в житті готував "плов на 15 літрів".

Тетяна Чорновол

Колишня народна депутатка Тетяна Чорновол
Колишня народна депутатка Тетяна Чорновол за кілька тижнів до початку повномасштабного наступу росіян навчилася користуватися "Стугною" – протитанковим ракетним комплексом (ПТРК) українського виробництва. З ним вона брала участь у обороні Києва і до цього часу працює саме із цією зброєю, – на півдні, ставши командиром ПТРК.

На рахунку Чорновол – спочатку два знищені танки, "Ураган", БТР, а потім – і третій танк, уже на Херсонщині, розповіла нардепка Ірина Геращенко.

Тарас Тополя

Співак Тарас Тополя став парамедиком
Гурт "Антитіла" на чолі з Тарасом Тополею повідомив, що вступає до лав територіальної оборони ЗСУ ще 15 лютого, до повномасштабного вторгнення.

З перших днів несли службу в лавах 130 батальйону у якості стрільців та стрільців-парамедиків.

Тополя спочатку був у Києві, потім на Харківщині.

Працював парамедиком на передовій. Зауважив, що медичної освіти не має. До російської агресії пройшов курси з тактичної медицини.

У серпні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відрядив музикантів гурту із зони бойових дій з півночі Харківської області до Києва для нового завдання – мистецькі акції за кордоном і соціальна робота.

У серпні Тополя заснував благодійний фонд.

Єгор Фірсов

Курси медичної допомоги пройшов колишній нардеп Єгор Фірсов

Колишній народний депутат Єгор Фірсов 24 лютого був вдома на Лівому березі. Прокинувся від дзвінка друга – той повідомив, що почалася війна. Почув вибухи. Евакуював рідних у першій половині дня. А в другій записався у тероборону.

Дізнався, що на фронті не вистачає парамедиків. Закінчив курси першої медичної допомоги, склав іспити і потрапив в Авдіївку на Донеччині.

"Ти маєш зрозуміти, що тобі треба зробити: заспокоїти бійця і далі зробити свою справу. Все, крапка. Емоції будуть після, або емоції можуть бути до. Та я і сам бачив і використовував, коли кримезні чоловіки в тактичній медицині поранених називають "зайчик", "котик". Це дивно може звучати, але так і є. І треба ще чути в контексті цього всього. Отак воно і є, ставлення на фронті коли всі намагаються дією або словом, хоч якось допомогти своєму побратиму. Іноді ти сумний сидиш, хтось підходить, стукає тебе по плечу і запитує, чи все гаразд. Такої турботи я не зустрічав у цивільному житті. На війні – це супертурбота", – розповів Фірсов.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...