Історія "Джефа": 26-річнмй український ас на підбитому МіГ-29 знищив російський ЗРК С-400

Пілот винищувача МіГ-29 Повітряних Сил ЗС України з позивним «Джеф» випустив близько півсотні ракет HARM та більше десятка керованих авіабомб JDAM, збив понад десять безпілотників, не раз знищував ворожі ППО та десятки разів прикривав українських штурмовиків. За його плечима – понад 150 бойових вильотів, передають Патріоти України з посиланням на "Армія інфо".

Історію пілота розповіли в командуванні ПС ЗСУ.

Військовому — 26 років. Вступив до Харківського національного університету Повітряних Сил ЗСУ в 2015-му, коли тато був у тривалій ротації на Луганщині.

Брав участь у Харківській операції, визволенні Херсону, працював на Донецькому, Запорізькому, Луганському напрямках.

Під час одного з бойових вильотів у листопаді 2023-го пілот відпрацював по ворожому комплексу С-400, що «заховався» за Донецьком. Але під час цього завдання його борт був підбитий. «Джеф» катапультувався.

«Приземлився максимально вдало. На вогку м’яку землю. Але район — м’яко кажучи, так собі. 26 км до Донецька, безліч ДРГ, російських спецназівців… Зняв маску, комбінезон, побіг у посадку…», — пригадує він.

За три місяці після катапультування повернувся до строю. Пригадує одну з «найвеселіших пригод»: відпрацювання HARMами на Херсонському напрямку.

«Це була масштабна місія та перші американські ракети, що їх нам завезли. Іван «Смерека» був ведучим, ми разом йшли на удар по ворожому ЗРК С-300 в районі Нової Каховки. Майже долетіли до місця пуску, як чуємо: «По вам летить 6 ракет!» Ворожий винищувач розрядився повністю… Ми пустили по ракеті, почули, що результат шикарний, знищили С-300. Можливо, звучить дивно, але це дійсно була дуже надихаюча та весела пригода. Летиш разом із товаришем, жартуєш, тікаєш від ракет, влучаєш у ЗРК орків, махаєш йому рукою по дорозі до дому! А потім повертаєшся живий і щасливий, та чекаєш на наступний виліт! Пізніше, коли ми обговорювали цю Херсонську місію із партнерами, вони запитали: «А що за два «crazy men» у вас там вперто не слухали команди, коли на них летіло 6 ракет?». Я відповів: «Приємно познайомитись, то був я і «Смерека», — пригадує льотчик.

Найскладніше, зі слів військового, – скидання КАБів.

«Потрібно підійти критично близько до лінії розмежування, зайти в зону ураження ворожих засобів ППО. Вірогідність ураження ворожими засобами близька до 100 відсотків. Якимось дивним чином вийти на точку скидання, відпрацювати і ще більш неймовірним чином повернутися», — переповідає він тонкощі своєї роботи.

І додає: «Особисто для мене найважче літати на прикриття штурмової чи тактичної авіації. Простіше бути попереду, знати, що ти відпрацював і повернувся. А так — чекаєш поки побратим відпрацює, передаєш йому усю інформацію, бачиш, коли по ньому пускають ракету… Якщо щось піде не так — картатимеш себе».

«Джеф» нагороджений «Хрестом бойових заслуг» та орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Ґ

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...