Історія однієї української сенсації: Археолог знайшов золоту прикрасу, йдучи в туалет (відео)

Пектораль - одна з найвизначніших археологічних знахідок ХХ ст.

Оригінал Пекторалі з кургану Товста Могила

У кургані Товста Могила біля теперішнього міста Покров на Дніпропетровщині археолог Борис Мозолевський 21 червня 1971 року знайшов скіфську пектораль - нагрудну прикрасу скіфського царя IV ст. до н.е. Її вага 1148 грам, розмір - 30,6 см у діаметрі, виконана із золота 958 проби, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Пектораль - одна з найвизначніших археологічних знахідок ХХ ст. Зберігається в Музеї історичних коштовностей України, розташованому на території Києво-Печерської лаври. Її вартість обрахувати неможливо.

Скіфи жили в III-IV ст. до н. е. на території сучасного півдня України. Групу курганів біля Покрова зараховують до місця поховань царських осіб. Курган Товста Могила має 60 м у діаметрі. Розташований на території Орджонікідзевського гірничорудного комбінату, де добувають марганець.

Мозолевському у розкопках допомагають гірники з комбінату. Археологи розкопують гробницю царівни та дитини. До них грабіжники не дістались. Всередині знаходять приблизно 600 золотих виробів. Пектораль знаходять у дромосі — це прохід до головної камери поховання від царя до цариці.

Мозолевський натрапив на неї після завершення роботи експедиції. Йшов у туалет, але дорогою зазирнув на не повністю розкопану ділянку. Згріб невеликий шар глини, і палець чиркнув по виробу.

Знайдена пектораль має 3 яруси зображень. З'єднані між собою скрученими ланцюжками золотих порожніх трубочок. На кінцях — литі голови левів, що тримають у пащах кільця для шнурка. Мозолевському збільшили удвічі зарплату, дали трикімнатну квартиру й посаду в Інституті археології.

Шахраї використали соліста гурту ТІК Віктора Бронюка для того щоб ошукати українців

четвер, 2 травень 2024, 2:35

Соліст гурту ТІК Віктор Бронюк заявив, що став жертвою шахраїв. Про це він написав на своїй сторінці в Instagram. . За його словами, невідомі отримали доступ до його особистого Telegram-акаунту. Вони скористалися великою кількістю його прихильників і...

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...