Юрист пояснив, коли легально можна не йти до військкомату з повісткою на руках

У правовому полі є невелика кількість причин, які дозволяють людині з повісткою на руках не прийти до територіального центру комплектування (у просторіччі - військкомат). Про це заявив в інтерв'ю порталу ТСН адвокат Андрій Новак, передають Патріоти України.

"Якщо ми говоримо про причини, які не спричинять настання будь-якого типу відповідальності, то в першу чергу, це стан здоров'я самого громадянина. Наприклад, він важко захворів або зламав руку, або зламав ногу і так далі. Або загинув хтось із його близьких родичів не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з'явитися у військкоматі. Також це необхідність догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо ніхто інший не може за ними доглядати. Може бути стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, яка не дозволяє вчасно прибути в центр комплектування. І, по-моєму, дещо дивна можливість - це здача іспитів у вищих навчальних закладах. Чому дивно? Тому що студенти не підпадають під мобілізацію", – сказав юрист.

Новак прямо сказав - крім наявності поважних причин, людині потрібно буде вчасно подати в ТЦК документи, які їх підтверджують.

"Або - одразу, як тільки ці підстави відпадуть, необхідно з'явитися в центр комплектування з документами, або, якщо не встигли прибути, то - під час розгляду адміністративної справи саме в центрі комплектування. Тому що порядок розгляду адміністративної відповідальності такий - командир центру комплектування у разі неявки військовозобов'язаного за повісткою на місці має право розглянути адміністративну справу, а потім винести протокол про притягнення до адміністративної відповідальності. Саме під час розгляду цієї справи потрібно надати свої пояснення і саме в цей момент можна принести підтверджуючі документи про те, що громадянин законно не міг прийти за повісткою в зазначені дату і час. У такому випадку відповідальність не настане", - підсумував юрист.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...