Юрист відповів, що загрожує за ігнорування повісток

Військовозобов'язані українці можуть бути покарані за ігнорування отриманої повістки і неявку в центр комплектування. Про це розповів сайту ТСН юрист Ростислав Кравець, передають Патріоти України.

За його словами, дуже багато залежить від того, хто саме вручав повістку (уповноважена особа чи ні), а також як саме проходив цей процес.

"Якщо все було зроблено правильно, а людина не з'явилася, то за це в першу чергу передбачена адміністративна відповідальність", - говорить експерт.

Кодекс України про адміністративні правопорушення мовить: порушення законодавства про мобілізацію загрожує штрафом від 1700 до 3400 гривень.

"Але, якщо людина вже була у військкоматі, пройшла медкомісію, потім отримала повістку, якою викликається для прибуття в частину, а за фактом не з'явилася, то в такому випадку передбачена кримінальна відповідальність за ухилення", - попереджає Кравець.

За його словами, законодавство має ряд статей, які передбачають навіть позбавлення волі за ухилення від служби: ст. 336 КК України передбачає від 3 до 5 років позбавлення волі. Своєю чергою суди при розгляді таких справ можуть призначити обвинуваченому випробувальний термін для виправлення.

Крім того, адвокат нагадав, що якщо людина, яка отримала повістку вдруге протягом року і не з'явилася, може бути покарана більш суворим штрафом. Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф у такому випадку може дорівнювати 5100 гривень.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...