Івана Купала 2021: Що не можна робити у цей день, щоб не накликати біду

Свято Івана Купала, або Іванів день свої витоки бере ще з часів язичництва. Спочатку цей день був присвячений язичницькому богу Купалі. Однак після християнізації Київської Русі назва цього дня доповнилася ім'ям Іоанна Хрестителя (Предтечі), день народження якого збігався з купальським святом? зазначають Патріоти України.

Раніше свято Івана Купала припадало на день літнього сонцестояння (20-22 червня), однак після введення нового стилю літочислення ця дата пересунулася на 7 липня.

Наші предки відзначали це свято саме тоді, коли сонце приходило до зеніту – найвище підіймалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вважалося, що в цей час вся рослинність досягала свого апогею, все нестримно росло, розцвітало, множилося, раділо життю.

Цікаво, що свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця – Купала і тим самим завершує панування весняного сонця – Ярила. В цей час сонце перебуває у куполі – найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі – найкоротші. Тваринний та рослинний світ отримує найбільше тепла і світла, визрівають зерна і плоди. Купало вважається Богом плодючості – його зображають з відповідними ознаками, які символізують чоловічий початок та запліднюючу силу.

Також свято Івана Купала вважається днем молоді та кохання. Одна з легенд свідчить про те, що в цю ніч грали весілля Купала та Марени, що символізувало поєднання двох стихій – води та вогню, чоловічого і жіночого.

Які традиції є на свято Івана Купала

У ніч на Івана Купала молодь стрибає через багаття, дівчата плетуть вінки та ворожать на судженого – всі веселяться і шукають загадковий цвіт папороті. Вранці люди купаються у річках і озерах, щоб очистити і душу, і тіло. Однак багато людей вважали, що робити цього не варто, оскільки в такий містичний день на дно може потягти водяний.

Дійшла до наших днів й одна й найвідоміших традицій – стрибати через вогнище на Івана Купала. Такі багаття вважалися очисними: люди водили хороводи навколо вогню і стрибали через нього. Закохані пари намагалися перестрибнути багаття разом, взявшись за руки: вважалося, що після цього життя стане щасливішим, а любов – міцнішою.

Наші пращури, щоб уберегти худобу від мору, переганяли її через багаття. Крім цього, люди вірили, якщо в ніч на Івана Купала в багатті спалити сорочку хворої дитини, вона одужає якнайшвидше.

Наші пращури раділи цьому дню і вірили, що купальські обряди допоможуть їм захистити свій дім і близьких, зміцнити здоров'я і попросити у долі щастя.

Любовні обряди на Івана Купала

Молоді дівчата, які ще не зустріли свого судженого, на свято Івана Купала ворожили на любов. Вони плели вінки з польових квітів і трав, ставили на них запалені свічки, і пускали такий вінок у воду. Вважалося, якщо вінок тонув, то коханий більше не любить дівчину. Якщо ж він пристав до берега і не рухається, то в цьому році на весілля розраховувати не варто. А якщо вінок поплив далеко, а свічка не гасне, дівчину чекає зустріч з тим єдиним і щасливе довге життя.

Також був ще один обряд, який привертає долю: дівчата, які хотіли скоріше вийти заміж, в ніч на Івана Купала знімали з себе одяг і тричі оббігали житнє поле. Люди вірили, що така красуня обов'язково насниться своєму майбутньому чоловікові, і скоро він її знайде.

Про що у цей день розповідають рослини

Квіти й трави, зібрані на свято Івана Купала, сушили і берегли. Вони вважалися цілющими, ними обкурювали хворих і нещасних, проганяли всяку нечисть і використовували для інших обрядів.

Головною купальською травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої в ніч на Івана Купала йшли шукати найсміливіші юнаки. Вважалося, що опівночі цвіт папороті з'являється тільки на декілька секунд і одразу ж зникає. У того, хто знайде чаклунську рослину, збудуться всі бажання, він буде щасливим, здоровим і багатим.

Що не можна робити на Івана Купала

Колись вважалося, що ніч на Купала наповнюється містикою і чаклунством. Люди намагалися не спати всю ніч, щоб їх в темряві не зловили злі духи. Також наші предки вірили, що саме в цю ніч відьми виходять на полювання та низько літають над землею.

До самого 7 липня ніхто не купався в річках і озерах. І лише після Івана Купала можна було спокійно перебувати у воді, але не всім. Заборонялося купатися і навіть кропити водою вагітних, дітей і людей похилого віку. Люди вірили, що нечисть, яка залишає воду, може нашкодити особливо слабким і незахищеним.

Щоб уберегти своє житло від нечисті, наші предки розвішували в будинках різні трави – кропиву, любисток, барвінок, вербу, коноплі та полин. Ще від нечисті захищали розставлені по дому дзеркала.

Щоб уникнути злиднів, заборонялося віддавати, продавати або позичати що-небудь. Але при цьому, якщо хтось знайде на дорозі гроші або якісь речі, не варто їх підіймати.

Краще з вечора зібрати всі гроші в будинку і заховати їх в надійному місці. Вранці ж потрібно буде встати та повільно, нікуди не поспішаючи, перерахувати їх. Вважалося, що це зможе залучити в будинок достаток на цілий рік. Господарям заборонялося на Івана Купала бити домашніх тварин, особливо корів, які дають молоко. Дівчата, які святкували весь день Купала, але ввечері не йшли до багаття, вважалися відьмами.

Джерело: Depo.ua

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...