"Із нинішніх хворих десь третина важких і дуже важких": Голубовська попередила про новий сплеск COVID-19

За словами лікаря, зараз ситуація більш спокійна, проте кількість українців, які потрапляють в лікарні з важкою формою COVID-19, навпаки, збільшилася.

Зменшення коронавірусної статистики в Україні пов'язане як із природними епідеміологічними причинами, так і з тим, що хворі рідше звертаються до медиків, а сімейні лікарі взяли моду не скеровувати українців на ПЛР-тестування. Утім, після новорічно-різдвяних свят очікується новий сплеск COVID-19, а в стаціонарах уже на цьому етапі збільшилася кількість важких хворих. Про це повідомила провідна інфекціоністка Міністерства охорони здоров'я України Ольга Голубовська, передають Патріоти України.

Ситуація в стаціонарах

Експертка розповіла, що в лікарнях справді спостерігається поступове зменшення кількості пацієнтів, які надходять із коронавірусом. Зменшення навантаження почалося десь на початку грудня.

"Тому що жовтень-листопад – це був повний колапс. Нікуди було їх класти, величезна кількість людей прибувала, відчинялися дедалі нові й нові відділення", – зазначила Голубовська.

Вона вказала, що тепер ситуація більш спокійна, проте кількість українців, які потрапляють до лікарень із важкою формою COVID-19, навпаки, збільшилася.

"Із тих, що надійшли, десь третина важких і дуже важких, які вимагають підвищеного ресурсу", – наголосила лікарка.

Вона пояснила, що йдеться не тільки про хворих із більш складним перебігом інфекції, але і про пацієнтів, яким потрібна тривала медична допомога.

"Ми їх називаємо "завислі" пацієнти. Ми стабілізуємо стан, вони перестають погіршуватися, а потім ось такими важкими залишаються дуже довго – до місяця і більше", – розповіла Голубовська.

Такі інфіковані вимагають величезного медичного ресурсу та кисневого забезпечення. "У цьому основна складність стаціонарів", – вказала інфекціоністка.

Причини зниження статистики

Зменшення фіксованої кількості осіб, що захворіли, в Україні спостерігається приблизно з 28 листопада – тоді було встановлено останній негативний рекорд у 16 294 хворих.

За словами Голубовської, причин спаду статистики COVID-19 кілька. "Можливо, це пов'язано і з епідеміологією цього захворювання. Пік ми завжди прогнозували на листопад-грудень", – зазначила лікарка.

За прогнозами, навесні COVID-19 не зникне, але помітно послабне. "Принаймні ми сподіваємося на це. Хоча цей коронавірус показує, що далеко не всі прогнози здійснюються", – сказала інфекціоністка.

Другою важливою причиною вона назвала те, що величезна кількість хворих або не звертаються по медичну допомогою, "щоб не створювати собі проблем", і не тестуються, або ж самі сімейні лікарі не скеровують підопічних на ПЛР.

"Сімейні лікарі взяли моду не скеровувати хворих на тестування... Ставлять яку завгодно пневмонію, тільки не коронавірусну", – обурилася Голубовська.

Локдаун в Україні

Жорсткий карантин планується в контексті того, що після зимових свят очікується зростання захворюваності. "Багато людей зараз поїхали, багато хто зараз не бігає по магазинах і так далі", – сказала лікарка.

Крім того, у клініках більше важких випадків, повторила Голубовська. "А один важкий хворий вимагає ну дуже серйозного ресурсу", – вказала вона.

Лікарка наголосила: щодо питання локдауну варто провести нараду фахівців, які оцінять, зокрема, кількість вільних ліжок і можливість надання медичної допомоги. Нагадаємо, що локдаун в Україні, або так званий карантин зимових канікул, введуть із 8 до 24 січня 2021 року.

Чим відрізняється карантин від локдауну?

Локдаун (англ. Lockdown – блокування) – це майже повна заборона вільно залишати свої будинки й жорстке обмеження пересування в межах міста та країни. Водночас карантин – це обмеження для населення, які покликані зупинити темпи поширення вірусу, не впливаючи істотно на звичний ритм життя.

Джерело: Обозреватель

Залізуть в кишені і цим: Влада підготувала «сюрприз» для українців за кордоном. Кому варто хвилюватися

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:23

У вересні 2024 року відбудеться перший автоматичний обмін між Україною та іншими державами інформацією про фінансові рахунки за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart). Країни обміняються даними за друге півріччя 2023 року – це...

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...