Капітана танкера "Делфі" дістали непритомним: Водолази провели безпрецедентну рятувальну операцію з евакуації екіпажу танкера під Одесою

На мілину під Одесою сів танкер "Делфі", який зірвало з якоря. На облавку перебувало троє людей, які відмовлялися покидати судно. Після безпрецедентної рятувальної операції членів екіпажу відправили до лікарні. Найважчий стан у капітана судна, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

На борту танкера, залитого крижаною водою, було троє моряків. Щоб витягти людец, водолази долали триметрові хвилі та потужний зустрічний вітер. "Це перша моя така подібна операція. Ускладнювало те, що судно лежить на борту. Туди важко було залізти, дістати капітана з трюма також було важко", - каже водолаз Євген Кобець.

З судна евакуювали увесь екіпаж. Капітана танкеру дістали останнім і непритомним. Зараз він перебуває у важкому стані. Двоє членів екіпажу - середньої важкості.

Члени екіпажу громадяни України. Чому пручалися допомозі, наразі невідомо. Основні версії дві: судно не має необхідних документів або на борту був нелегальний вантаж.

Некероване судно дрейфувало морем від вечора 21 листопада. Його зірвало з якоря біля порту "Південний". Надзвичайної ситуації можна було уникнути, але екіпаж відмовлявся від допомоги. Оскільки корабель іноземний, без сигналу SOS, пояснюють, розпочинати порятунок не могли. "Власник судна не виходив на зв’язок. Ми не могли з ним зв’язатися. Офіційно воно має бути під прапором Молдови, але ця інформація перевіряється", - каже голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций.

Коли судно кинуло на хвилелом, то оперативний штаб вирушив евакуювати моряків примусово. "Терміново треба було рятувати і якимось чином доставити на берег. З моря рятувально-пошукові катери вони не мали можливості підійти і зняти постраждалих. Була ситуація критична", - розказав начальник пошуково-рятувальнох служби ВМС ЗСУ Олексій Нестеров.

Цивільні та військові рятувальники, водолази, прикордонники, медики, капітани портів – до операції з порятунку моряків залучили кілька десятків людей. Після того, як моряків евакуювали, то роботи через небезпеку припинили. Танкер залишився на хвилеломі, довкола нього розплилися чорні плями. Попередньо – танкер був без вантажу і палива. Чим саме забруднене море, з’ясовуватимуть фахівці.

До закінчення шторму танкер лишатиметься на місці. Зараз прибрати його неможливо.


Рятувальники евакуювали усіх трьох членів екіпажу танкера "Делфі", який сів на мілину, а потім перекинувся на бік поблизу Одеси.

Джерело: у Facebook, сайт Адміністрації морських портів, Думская

Пряма мова Куцого: "Аварійно-рятувальна операція завершена. Водолазам вдалося евакуювати всіх трьох членів екіпажу".

За його словами голови держобадміністрації, наразі членів екіпажу "Делфі" відправили до найближчих лікарень. Медики борються за їхнє здоров'я.

За даними Адміністрації морських портів, власником танкера-бункерувальника "Delfi" є компанія, зареєстрована у Бірмінгемі. Судно не має вантажу.

Танкер знаходився у нейтральних водах та не подавав заявок на вхід до Одеського чи Південного морських портів. Але о 18:55 20 листопада судно подало сигнал про те, що зазнає лиха без палива, з непрацюючим двигуном.

Рятувально-координаційний центр "Одеса" прийняв сигнал та почав вживати заходів, спрямованих на ліквідацію аварійної ситуації. Зокрема, з судновласником узгодили буксирування танкера для постановки до вільного причалу у порту Очаків.

Упродовж наступної доби буксир "GEA", викликаний судновласником, намагався взяти на буксир аварійний танкер, але буксирна лінія між буксиром та танкером обірвалася.

Судно спробувало стати на якір, але через погані погодні умови розпочало дрейф у напрямку порту Одеса. Протягом ночі з 21 на 22 листопада переміщення аварійного танкеру в акваторії порту контролювалося буксиром "Австралія" та рятувальним катером.

О 1:30 22 листопада "Delfi" вдалося закріпитися якорем на відстані близько однієї милі від берегу в районі пляжу "Дельфін".

О 5 ранку 22 листопада повільний дрейф відновився. Згодом судно лягло на бік.

За даними "Думської", з танкера витікає якесь пальне, ймовірно, мазут, також з борта упали металеві бочки. На місці працюють екологи, які взяли проби води.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...