Кава і 7 причин, з яких її потрібно забути

Лікар-репродуктолог на перше місце серед інших причин для відмови від цього напою ставить старіння шкіри.

Про користь і шкоди кави і досі точаться дискусії. Одні стверджують, що вона може поліпшити результати фізичних вправ, інші ж стверджують, що цей напій здатний збільшити ризик розвитку раку, передають Патріоти України.

Лікар-репродуктолог Лідія Федосова на 24 Каналі пояснила, чому від кави варто відмовитися.

1. Старіння шкіри

Кава — це величезна кількість продуктів кінцевої глікации. А глікації – це старіння, в першу чергу нашої шкіри, судин, кришталика ока.

2. Подразнення шлунково-кишкового тракту

Кава містить величезну кількість органічних кислот, які мають виражену подразнену дію на шлунково-кишковий тракт. Тому вкрай шкідливо пити каву натщесерце.

3. Закислення рівня pH

Кава – це продукт, який швидко змінює рівень Ph в сторону кислого. Для того, щоб нейтралізувати 1 чашку кави, нам потрібно випити 25 чашок рідини, яка відновить баланс. Цього ніхто не робить.

4. Підвищення тиску

Тонізуючий ефект від кави пов'язаний з викидом залозами кортизолу, що сприяє вивільненню адреналіну і норадреналіну, що дають цей тонізуючий ефект.

Бадьорість від кави дуже короткочасна і триває близько 10-15 хвилин, рівно стільки активні збуджувальні нейромедіатори (адреналін) в крові, після розпаду яких, йде і прилив сил. А ось кортизол буде циркулювати ще пару годин, спричиняючи порушення, швидше за все, нервового характеру. У людини може збільшитися апетит, звузитися судини і підвищитися артеріальний тиск!

5. Виникнення гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

Велика кількість ксантинів (кофеїн, теобромін, теофілін) – високоактивні сполуки – здатні впливати на моторику і секреторну функцію шлунково-кишкового тракту. Вони сприяють гастроезофагеальній рефлюксній хворобі. Це не стосується інших видів кофеїновмісних напоїв. До прикладу, в чаї він пов'язаний з таніновою кислотою – танат кофеїну.

6. Стимулювання до вживання трансжирів

Дуже часто до кави ми купуємо десерти, а це трансжири і величезна кількість цукру. Це погано впливає на роботу серця.

7. Забарвлення зубів

Шляхом проникнення через пористу структуру зубної емалі мікроскопічних часток, що містять пігментні молекули-хромогени, кава змінює колір зубів.

За словами лікаря, це далеко не весь список негативних чинників кави. Тому вона закликає відмовитися від цього напою.

Є корисна альтернатива у вигляді цикорію, який, до речі, сприяє розмноженню корисної мікрофлори в кишківнику.


Факти про каву:

- Батьківщиною кави є Каффа, Ефіопія. Пастухи зауважили, що кози, жуючи кавові кущі, стають грайливими і жвавими.
- В арабській мові є слово "qahhwat al-bun", що означає "вино бобів". Скорочено це буде "qahwa". У Туреччині запозичили це слово, і воно перетворилося в "kahve", а в подальшому в голандською мовою з'явилося слово "koffie".
- Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити урожай.
- Каву вирощують в 45 країнах світу. Третину світового об'єму кави виробляють у Бразилії – це більше півтора мільйона тонн кави на рік.
- Каву обсмажують при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темнішою буде кава.
- Бариста - спеціаліст, який уміє правильно готувати каву і чудово розбирається у різновидах цього напою.
- Кава, як і алкоголь, викликає звикання через пуринові алкалоїди, які містяться в ній.
- На о. Суматра найцінніші сорти кави збирають, слідуючи за звичками тварини – Лювака, яка вибирає найкращі зерна кави і з'їдає їх.
З екскрементів, залишених цими тваринами, вибирають зерна, з яких роблять каву сорту «Kopi Luwak» ціною більше 300$ за кілограм.
- До кави додають коньяк, лимон, кардамон, корицю, ваніль тощо. Бувають дуже дивні рецепти, де каву подають з маслом, перцем і навіть з часником.
- Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях. І це правда - молоко у каві корисно для людей із підвищеною кислотністю шлунка.
- Першу версію розчинної кави створив в 1901 р. хімік із Чикаго Саторі Като. Перше масове виробництво розчинної кави заснував Джордж Констант Вашингтон, англійський хімік, що працював у Гватемалі.
- Кава «Американо» з'явилась під час Другої Світової Війни - американські солдати не могли пити міцний європейський напій і просили розбавити його водою.
- Відомо, що в Україні каву популяризував Юрій Кульчицький - він привіз кілька мішків кавових зерен, беручи участь у турецькій війні та навчив пити каву у Європі.

- Назва Каппучіно (капучино) походить від ордену Капуцинів у 16 столітті.

Це фактично кава із сухим молоком та ароматами горіхів, крему чи ванілі. Сapuccio - від «капот» (затула) - елемент одягу ченця. Кава темна, як одяг ченця, а «шапочка» збитих вершків нагадує колір його волосся.

- «Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов» – турецька народна приказка.

- У Львові сварячись із кимось бажали: "Щоб тебе чорна кава залєла!"

- Обираючи парфуми, експерти радять нюхати каву між парфумами для того, щоб освіжити рецептори.

Це справді дієва практика - кава "нівелює" або ж перебиває інші міцні аромати.

- Французький письменник Оноре де Бальзак зловживав кавою і міг випити кількадесят чашок протягом дня; відомий філософ Вольтер також випивав до 50 чашок кави в день.
- Індуси подають до кави повітряні рогалики, а також сирні кульки і молоко.
- У Туреччині, Арабських країнах і на Кавказі разом з кавою прийнято подавати тільки фрукти і склянку холодної води.
- У Німеччині до кави подають випічку з гвоздикою, кардамоном, імбиром і корицею. До слова, німці традиційно полюбляють пряники із спеціями і славляться цими виробами у світі.

- Українці люблять пити каву з булочками, пляцками, тістечками, тортиком, сирником і цукерками.

Джерело: 24 канал

Справжнє жахіття на "рівному місці": У Техасі жінка померла через... промивання носа

п’ятниця, 6 червень 2025, 12:16

У штаті Техас 71-річна жінка померла від первинного амебного менінгоенцефаліту (ПАМ) після того, як кілька разів промила ніс некип’яченою водою з водопроводу автофургона. Збудником стала Naegleria fowleri — мікроскопічна амеба, яка проникає в мозок чер...

Науковці з'ясували, коли та як людство ледь не вимерло та який доленосний генетичний зсув відбувся в цей трагічний період

п’ятниця, 6 червень 2025, 11:42

Трохи менше ніж мільйон років тому людство опинилося на межі зникнення. Нове дослідження показало, що чисельність наших предків могла скоротитися до всього лише 1280 особин, внаслідок чого людська раса опинилася на межі вимирання. Ця драматична подія, ...