Кава і 7 причин, з яких її потрібно забути

Лікар-репродуктолог на перше місце серед інших причин для відмови від цього напою ставить старіння шкіри.

Про користь і шкоди кави і досі точаться дискусії. Одні стверджують, що вона може поліпшити результати фізичних вправ, інші ж стверджують, що цей напій здатний збільшити ризик розвитку раку, передають Патріоти України.

Лікар-репродуктолог Лідія Федосова на 24 Каналі пояснила, чому від кави варто відмовитися.

1. Старіння шкіри

Кава — це величезна кількість продуктів кінцевої глікации. А глікації – це старіння, в першу чергу нашої шкіри, судин, кришталика ока.

2. Подразнення шлунково-кишкового тракту

Кава містить величезну кількість органічних кислот, які мають виражену подразнену дію на шлунково-кишковий тракт. Тому вкрай шкідливо пити каву натщесерце.

3. Закислення рівня pH

Кава – це продукт, який швидко змінює рівень Ph в сторону кислого. Для того, щоб нейтралізувати 1 чашку кави, нам потрібно випити 25 чашок рідини, яка відновить баланс. Цього ніхто не робить.

4. Підвищення тиску

Тонізуючий ефект від кави пов'язаний з викидом залозами кортизолу, що сприяє вивільненню адреналіну і норадреналіну, що дають цей тонізуючий ефект.

Бадьорість від кави дуже короткочасна і триває близько 10-15 хвилин, рівно стільки активні збуджувальні нейромедіатори (адреналін) в крові, після розпаду яких, йде і прилив сил. А ось кортизол буде циркулювати ще пару годин, спричиняючи порушення, швидше за все, нервового характеру. У людини може збільшитися апетит, звузитися судини і підвищитися артеріальний тиск!

5. Виникнення гастроезофагеальної рефлюксної хвороби

Велика кількість ксантинів (кофеїн, теобромін, теофілін) – високоактивні сполуки – здатні впливати на моторику і секреторну функцію шлунково-кишкового тракту. Вони сприяють гастроезофагеальній рефлюксній хворобі. Це не стосується інших видів кофеїновмісних напоїв. До прикладу, в чаї він пов'язаний з таніновою кислотою – танат кофеїну.

6. Стимулювання до вживання трансжирів

Дуже часто до кави ми купуємо десерти, а це трансжири і величезна кількість цукру. Це погано впливає на роботу серця.

7. Забарвлення зубів

Шляхом проникнення через пористу структуру зубної емалі мікроскопічних часток, що містять пігментні молекули-хромогени, кава змінює колір зубів.

За словами лікаря, це далеко не весь список негативних чинників кави. Тому вона закликає відмовитися від цього напою.

Є корисна альтернатива у вигляді цикорію, який, до речі, сприяє розмноженню корисної мікрофлори в кишківнику.


Факти про каву:

- Батьківщиною кави є Каффа, Ефіопія. Пастухи зауважили, що кози, жуючи кавові кущі, стають грайливими і жвавими.
- В арабській мові є слово "qahhwat al-bun", що означає "вино бобів". Скорочено це буде "qahwa". У Туреччині запозичили це слово, і воно перетворилося в "kahve", а в подальшому в голандською мовою з'явилося слово "koffie".
- Квіти кавових дерев живуть недовго, пахнуть жасминно-апельсиновим ароматом, і дають кавові зерна розміром з журавлину. Потрібно 4-5 роки, щоб дерево стало приносити урожай.
- Каву вирощують в 45 країнах світу. Третину світового об'єму кави виробляють у Бразилії – це більше півтора мільйона тонн кави на рік.
- Каву обсмажують при температурі 200-220 градусів Цельсія. Чим довший процес обсмажування, тим темнішою буде кава.
- Бариста - спеціаліст, який уміє правильно готувати каву і чудово розбирається у різновидах цього напою.
- Кава, як і алкоголь, викликає звикання через пуринові алкалоїди, які містяться в ній.
- На о. Суматра найцінніші сорти кави збирають, слідуючи за звичками тварини – Лювака, яка вибирає найкращі зерна кави і з'їдає їх.
З екскрементів, залишених цими тваринами, вибирають зерна, з яких роблять каву сорту «Kopi Luwak» ціною більше 300$ за кілограм.
- До кави додають коньяк, лимон, кардамон, корицю, ваніль тощо. Бувають дуже дивні рецепти, де каву подають з маслом, перцем і навіть з часником.
- Молоко в каву стали додавати з 1680 року, коли один французький лікар порадив таке поєднання в лікувальних цілях. І це правда - молоко у каві корисно для людей із підвищеною кислотністю шлунка.
- Першу версію розчинної кави створив в 1901 р. хімік із Чикаго Саторі Като. Перше масове виробництво розчинної кави заснував Джордж Констант Вашингтон, англійський хімік, що працював у Гватемалі.
- Кава «Американо» з'явилась під час Другої Світової Війни - американські солдати не могли пити міцний європейський напій і просили розбавити його водою.
- Відомо, що в Україні каву популяризував Юрій Кульчицький - він привіз кілька мішків кавових зерен, беручи участь у турецькій війні та навчив пити каву у Європі.

- Назва Каппучіно (капучино) походить від ордену Капуцинів у 16 столітті.

Це фактично кава із сухим молоком та ароматами горіхів, крему чи ванілі. Сapuccio - від «капот» (затула) - елемент одягу ченця. Кава темна, як одяг ченця, а «шапочка» збитих вершків нагадує колір його волосся.

- «Кава має бути чорною як пекло, сильною як смерть, солодкою як любов» – турецька народна приказка.

- У Львові сварячись із кимось бажали: "Щоб тебе чорна кава залєла!"

- Обираючи парфуми, експерти радять нюхати каву між парфумами для того, щоб освіжити рецептори.

Це справді дієва практика - кава "нівелює" або ж перебиває інші міцні аромати.

- Французький письменник Оноре де Бальзак зловживав кавою і міг випити кількадесят чашок протягом дня; відомий філософ Вольтер також випивав до 50 чашок кави в день.
- Індуси подають до кави повітряні рогалики, а також сирні кульки і молоко.
- У Туреччині, Арабських країнах і на Кавказі разом з кавою прийнято подавати тільки фрукти і склянку холодної води.
- У Німеччині до кави подають випічку з гвоздикою, кардамоном, імбиром і корицею. До слова, німці традиційно полюбляють пряники із спеціями і славляться цими виробами у світі.

- Українці люблять пити каву з булочками, пляцками, тістечками, тортиком, сирником і цукерками.

Джерело: 24 канал

Провину заперечував: На Волині педагога засудили на три роки через ухилення від мобілізації

субота, 20 квітень 2024, 8:23

У Волинській області до 3 років позбавлення волі засудили колишнього вчителя, який категорично відмовився від мобілізації та просив суд виправдати його. Про це йдеться у вироку Ківерцівського районного суду Волинської області, передають Патріоти Укра...

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...