
На ринках України активно продають кавуни, і багато людей думають, що чим пізніше починати ласувати баштанними, тим менше ризик купити ягоду з нітратами. Але це не так, адже все залежить від сумлінності виробника, передають Патріоти України.
Так, доктор сільськогосподарських наук Оксана Сергієнко, завідувач відділу Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ, говорить, що поява баштанних в липні на ринках - норма. Річ у тому, що зараз у нас активно вирощують ранньостиглі гібриди баштанних. А їх вегетаційний період від 65 до 80 діб, тому вони дозрівають вже до середини літа. Причому такі гібриди баштанних можна успішно культивувати без надлишку агрохімікатів.
"Вміст нітратів залежить від сумлінності та професіоналізму виробника. Також зауважу, що надлишок нітратів може бути і в липневих, і серпневих баштанних, тому не варто думати, що всі кавуни або дині в серпні - вільні від цих речовин", - каже Сергієнко.
Максимально ж допустимим вмістом нітратів у кавунах є 60 мг на 1 кг. Науковець радить попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.
Якщо ж вам "пощастило" з'їсти перенасичений нітратами кавун, то вже через 4-6 годин у вас з'являться неприємні симптоми:
Це говорить про те, що у ваш організм потрапили азотні сполуки. В такому випадку негайно потрібно звернутися до лікаря.
Українські пенсіонери, які на тимчасовій основі мешкають за кордоном, мають щороку проходити фізичну ідентифікацію для збереження права на пенсії. Якщо цього не зробити, Пенсійний фонд матиме право припинити нарахування виплат, а процедура їх поновленн...
Жителі одного з регіонів, що регулярно зазнає обстрілів РФ, зможуть отримати грошову допомогу від гуманітарної організації "Sign of Hope". Кошти передбачені для тих, чиє житло було зруйноване чи пошкоджене через бойові дії. Про це йдеться у повідомленн...