
На ринках України активно продають кавуни, і багато людей думають, що чим пізніше починати ласувати баштанними, тим менше ризик купити ягоду з нітратами. Але це не так, адже все залежить від сумлінності виробника, передають Патріоти України.
Так, доктор сільськогосподарських наук Оксана Сергієнко, завідувач відділу Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ, говорить, що поява баштанних в липні на ринках - норма. Річ у тому, що зараз у нас активно вирощують ранньостиглі гібриди баштанних. А їх вегетаційний період від 65 до 80 діб, тому вони дозрівають вже до середини літа. Причому такі гібриди баштанних можна успішно культивувати без надлишку агрохімікатів.
"Вміст нітратів залежить від сумлінності та професіоналізму виробника. Також зауважу, що надлишок нітратів може бути і в липневих, і серпневих баштанних, тому не варто думати, що всі кавуни або дині в серпні - вільні від цих речовин", - каже Сергієнко.
Максимально ж допустимим вмістом нітратів у кавунах є 60 мг на 1 кг. Науковець радить попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.
Якщо ж вам "пощастило" з'їсти перенасичений нітратами кавун, то вже через 4-6 годин у вас з'являться неприємні симптоми:
Це говорить про те, що у ваш організм потрапили азотні сполуки. В такому випадку негайно потрібно звернутися до лікаря.
В Україні, де перерахували пенсії окремим категоріям громадян, готують законодавчі зміни, які дозволять стягувати до 50% пенсії за рішенням суду. Це стосуватиметься випадків, коли пенсіонер має борги, отримав надмірну допомогу або зобов’язаний сплачува...
Суддя Овідіопольського районного суду Одещини Дмитро Гандзій відмовився виправляти у своєму рішенні словосполучення "рашистська педерація" на "російську федерацію", передають Патріоти України. Як повідомляє кореспондент «Думської», у визначенні, винесе...