На ринках України активно продають кавуни, і багато людей думають, що чим пізніше починати ласувати баштанними, тим менше ризик купити ягоду з нітратами. Але це не так, адже все залежить від сумлінності виробника, передають Патріоти України.
Так, доктор сільськогосподарських наук Оксана Сергієнко, завідувач відділу Інституту овочівництва і баштанництва НААНУ, говорить, що поява баштанних в липні на ринках - норма. Річ у тому, що зараз у нас активно вирощують ранньостиглі гібриди баштанних. А їх вегетаційний період від 65 до 80 діб, тому вони дозрівають вже до середини літа. Причому такі гібриди баштанних можна успішно культивувати без надлишку агрохімікатів.
"Вміст нітратів залежить від сумлінності та професіоналізму виробника. Також зауважу, що надлишок нітратів може бути і в липневих, і серпневих баштанних, тому не варто думати, що всі кавуни або дині в серпні - вільні від цих речовин", - каже Сергієнко.
Максимально ж допустимим вмістом нітратів у кавунах є 60 мг на 1 кг. Науковець радить попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.
Якщо ж вам "пощастило" з'їсти перенасичений нітратами кавун, то вже через 4-6 годин у вас з'являться неприємні симптоми:
Це говорить про те, що у ваш організм потрапили азотні сполуки. В такому випадку негайно потрібно звернутися до лікаря.
На Львівщині у будинку знайшли мертву жінку через два місяці після її смерті. Поряд із нею було п’ять котів, один з яких вижив. Про це йдеться у повідомленні на сторінці центру порятунку тварин, притулку та реабілітаційного центру «Домівка врятованих т...
У Вінницькій області затримали 26-річного чоловіка, якого підозрюють у вбивстві 15-річної дівчини. Про це 7 жовтня повідомила пресслужба обласного управління Національної поліції України, передають Патріоти України. Як стверджують правоохоронці, фігура...