Хакнули 100 мільйонів баксів: Українці долучились до "злочину століття"

Кримінальні таланти виросли в Миколаєві, Полтаві та Хмильницькому

Коллаж с хакером

У четвер, 16 травня, в штаб-квартирі Інтерполу в Гаазі відбулася спеціальна прес-конференція, на якій американський прокурор Скотт Брейді повідомив про припинення діяльності небезпечної групи хакерів, яка за нетривалий термін вкрала з банківських рахунків не менше 100 мільйонів доларів. Полтави, другий - з Миколаєва, третій - з Хмельницького. Жертвами кіберзлочинців стали понад 40 тисяч людей з різних країн світу, зазначають Патріоти України.
Вперше група виявила активність в 2016 році. Хакери, використовуючи шкідливу програму GozNym, перехоплювали паролі для входу в банківську систему, заходили на банківські рахунки жертв, крали гроші і відмивали їх через підконтрольні їм банківські рахунки.
До складу злочинної групи входили троє громадян України. Один з них - з Полтави, другий - з Миколаєва, третій - з Хмельницького. Вони вже заарештовані. Також знаходяться під арештом члени хакерської групи, які є громадянами Молдови, Болгарії, Грузії, Росії. Ще п'ять осіб (всі - росіяни) оголошені в розшук.
На слід хакерів вдалося вийти, після того як в 2016 році в Болгарії був арештований за підозрою в скоєнні інших злочинів хакер Красимир Ніколов. Він був переданий правоохоронним органам США і погодився співпрацювати. ФБР звернулося за допомогою до Інтерполу. Той, в свою чергу, залучив до розслідування Європол і поліцію України, Молдови, Грузії, Німеччини.
GozNym - спеціальна комп'ютерна програма, створена хакерами на основі двох інших, які були відомі раніше. Це Nymaim і Gozi. Ці віруси потрапляють в комп'ютери через електронну пошту або при переході по посиланнях на неперевірені сайти. Опинившись в системі, GozNym збирає інформацію про банківські операції, що проводилися користувачем в інтернеті. В результаті хакери крадуть логіни, паролі та банківські дані користувача.

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...