Хакнули 100 мільйонів баксів: Українці долучились до "злочину століття"

Кримінальні таланти виросли в Миколаєві, Полтаві та Хмильницькому

Коллаж с хакером

У четвер, 16 травня, в штаб-квартирі Інтерполу в Гаазі відбулася спеціальна прес-конференція, на якій американський прокурор Скотт Брейді повідомив про припинення діяльності небезпечної групи хакерів, яка за нетривалий термін вкрала з банківських рахунків не менше 100 мільйонів доларів. Полтави, другий - з Миколаєва, третій - з Хмельницького. Жертвами кіберзлочинців стали понад 40 тисяч людей з різних країн світу, зазначають Патріоти України.
Вперше група виявила активність в 2016 році. Хакери, використовуючи шкідливу програму GozNym, перехоплювали паролі для входу в банківську систему, заходили на банківські рахунки жертв, крали гроші і відмивали їх через підконтрольні їм банківські рахунки.
До складу злочинної групи входили троє громадян України. Один з них - з Полтави, другий - з Миколаєва, третій - з Хмельницького. Вони вже заарештовані. Також знаходяться під арештом члени хакерської групи, які є громадянами Молдови, Болгарії, Грузії, Росії. Ще п'ять осіб (всі - росіяни) оголошені в розшук.
На слід хакерів вдалося вийти, після того як в 2016 році в Болгарії був арештований за підозрою в скоєнні інших злочинів хакер Красимир Ніколов. Він був переданий правоохоронним органам США і погодився співпрацювати. ФБР звернулося за допомогою до Інтерполу. Той, в свою чергу, залучив до розслідування Європол і поліцію України, Молдови, Грузії, Німеччини.
GozNym - спеціальна комп'ютерна програма, створена хакерами на основі двох інших, які були відомі раніше. Це Nymaim і Gozi. Ці віруси потрапляють в комп'ютери через електронну пошту або при переході по посиланнях на неперевірені сайти. Опинившись в системі, GozNym збирає інформацію про банківські операції, що проводилися користувачем в інтернеті. В результаті хакери крадуть логіни, паролі та банківські дані користувача.

Мобілізація триває: У яких випадках повістка може вважатися недійсною і чи можна відмовитися від неї

вівторок, 19 березень 2024, 6:22

В Україні повістка, яка не заповнена правильно, може бути визнана недійсною. Проте юристи зазначають: незначна помилка не є поважною причиною відмови від отримання повістки чи неприбуття до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки ...

Коли житлове питання стоїть гостро: Українські полярники показали домівку пінгвінів-верхолазів (відео)

вівторок, 19 березень 2024, 5:00

В Антарктиці українці знайшли гніздо пінгвінів у незвичайно високій "точці". Учасники антарктичної експедиції зафіксували гніздування пінгвінів на висоті 295 метрів над рівнем моря. Про дивовижу повідомили у Національному антарктичному центрі України. ...