Харків'янин продавав унікальні скіфські артефакти, яким понад дві тисячі років (фото)

До правоохоронців звернувся директор Національного музею історії України та повідомив, що побачив в інтернеті оголошення про продаж скіфських виробів — "набора бронзолитейщика" та котла загальною вагою 21 кілограм, передають Патріоти України.

Вироби датовані другим сторіччям до нашої ери. Вони привласнені незаконно, мають історичну й культурну цінність, є унікальними, оскільки несуть інформацію щодо стародавніх технологічних прийомів, торговельних зв'язків й рівня економіки суспільства. У музеях України таких експонатів не було.

За товар продавець просив 350 000 гривень. Як виявилося, вироби продавав 48-річний харків'янин, на сайті оголошень він був указаний під псевдонімом.

"Судячи з розміщених фотозображень, йдеться про надзвичайно рідкісну археологічну знахідку, що належала стародавньому майстру-ливару. На фотографіях видно понад 60 уламків бронзових знарядь та казанок. Серед них є предмети, дещо схожі на серпи культури Ґава-Голігради. Знахідки подібних комплексів до сьогодні взагалі невідомі, особливо якщо йдеться про Харківську область. Уламки бронзових серпів належать до більш раннього періоду, а їх аналоги відомі тільки на заході України", — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Вдома у чоловіка провели обшуки. Історичну знахідку вилучили та направили на експертизу. Надалі на неї накладуть арешт. Зараз ухвалюють питання про оголошення чоловікові підозру. Інформацію про продаж артефактів внесли у Єдиний державний реєстр досудових розслідувань за ч. 1 ст. 193 (незаконне привласнення особою знайденого або чужого майна, що випадково опинилося у неї) Кримінального кодексу України.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...