Хіти тижня. ​Австралійські хірурги вперше в історії медицини загасили вогонь у грудях пацієнта

Cухий тампон у розритій грудині, нагнітання чистого кисню та електроінструмент призвели до рідкісного ефекту

Австралійські медики повідомили про рідкісний випадок: під час операції на серці щодо усунення розриву аорти в грудній порожнині пацієнта спалахнув вогонь. Хірургам вдалося швидко його згасити і успішно зашити артерію. Про це стало відомо в ході доповіді на конгресі Європейського товариства анестезіології Euroanaesthesia, що проходив 1-3 червня у Відні, зазначають Патріоти України.

У серпні 2018 року в лікарні Остін в Мельбурні надійшов 60-річний чоловік. Йому була потрібна термінова операція з усунення пошкодження висхідної частини аорти - в цій частині артерії стався розрив внутрішнього шару. Крім проблем з аортою пацієнт довгий час страждав від хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ) - так називають групу захворювань, які характеризуються хронічним обмеженням потоку повітря в дихальних шляхах. Згодом хвороба прогресує, в легких можуть сформуватися булли, що і сталося у літньої австралійця.

Щоб швидко дістатися до серця, хірурги під керівництвом Рут Шейлор (Ruth Shaylor) були змушені розсікти грудину - кістка, що знаходиться в центрі грудей і захищає від зовнішніх впливів серце і легені. Під час цієї процедури до грудини пристала частина правої легені, і в тому числі кілька булл. Поки хірурги намагалися відокремити легеневу тканину від кістки, вони пошкодили стіну однієї з булл, що спричинило за собою витік повітря з легенів. Щоб у пацієнта не почалася дихальна недостатність, лікарі подали чистий кисень.
Під час проведення операції медики використовували електрокаутерізацію - процедуру, яка дозволяє, розсікати м'які тканини і зупиняти кровотечу дрібних кровоносних судин. Вона проводиться за допомогою приладу електрокаутера. Під час електрокаутерізації в грудній порожнині пацієнта знаходився сухий хірургічний тампон. Після того, як пацієнту стали давати чистий кисень, на тампон потрапила іскра з електрокаутера і він спалахнув. Вогонь не заподіяв чоловікові шкоди, так як лікарі зразу загасили полум'я. Надалі операція проходила без ексцесів і медики успішно зашили аорту пацієнта.
Після операції Шейлор і її колеги стали шукати в науковій літературі схожі випадки і знайшли тільки шість. У трьох з них пацієнтам проводили коронарне шунтування, в трьох - торакальну хірургію. Всі випадки були пов'язані з наявністю сухих хірургічних пакетів, електрокаутерізації і підвищеною концентрацією вдихуваного пацієнтами кисню. У всіх випадках у них були легеневі захворювання.

Депортації не буде? Одна з країн Європейського Союзу пообіцяла не висилати українців з недійсними паспортами

субота, 27 квітень 2024, 7:54

У Німеччині тимчасова посвідка на проживання для українців може бути отримана навіть без дійсного паспорта. Однак вона може бути видана лише за умови ідентифікації особи. Про це розповів представник Сенату Берліну у відповіді на запит DW, передають Пат...

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...