Хіти тижня. Бережіться, це зона ризику! ТОП-10 невинних звичок, які викликають рак

Експерти склали список із 10 на перший погляд невинних звичок, які можуть спровокувати розвиток раку, передають Патріоти України.

Журналісти відзначили, що медики поки далекі від пошуків ідеального інструменту, який міг би передбачити точну схильність тієї чи іншої людини до раку.

Однак, дослідження показують, що є ряд звичок і активностей, які більшість людей вважає прийнятними, проте які можуть підвищити шанси на знайомство з онкологами.

Куріння

Найбанальніша пункт, однак у сигаретному димі міститься понад 4 тис різних токсичних речовин. Більшість із них є канцерогенними. Середня тривалість життя курців на 10 років менша, ніж у тих, хто не палить.

Більшість досліджень показує, що курці, які позбавляються від шкідливої звички до свого 40-річчя, зменшують ризик передчасної смерті на 90%.

Тобто навіть якщо ви почали курити в молодості, але вчасно кинули, можна нівелювати ту шкоду, яку ви завдали свому здоров'ю.

Великі тютюнові компанії тим часом зробили ставку на новий спосіб утримання курців в сфері свого впливу. Вони визнають, що сигарети шкідливі, й пересаджують курців на електронні засоби – вейп і т.д. Нова хвиля смертей вейперів показує, що міф про нешкідливість вейпу скоро також буде зруйнований.

Сонячні ванни

Сонячні промені – найпростіший спосіб отримання вітаміну D, який вкрай необхідний здоровому організму.

Однак, зловживати сонячними ваннами не варто. Ультрафіолетові промені руйнують шкірний покрив і призводять до появи онкозахворювань. Причому пошкодження клітин носить накопичувальний характер.

Лікарі рекомендують не перебувати тривалий час на сонці, за можливості ховатися в тінь, захищати шкіру за допомогою одягу і сонцезахисних кремів, не допускати сонячних опіків і хоча б раз на рік відвідувати дерматологів.

Штучна засмага

Американська академія дерматології наводить сумну статистику щодо соляріїв. Навіть один сеанс штучної засмаги може підвищити ризик розвитку меланоми на 20%, плоскоклітинної карциноми на 67% і базальноклітинної карциноми на 29%.

А в жінок, які до 30 років загоряли в солярії, шанси отримати меланому (найбільш смертоносний вид раку шкіри) у 6 разів більша.

Ігнорування зайвої ваги

Експерти з Американської асоціації з боротьбі з раком стверджують, що 7% усіх ракових захворювань у США пов'язані із зайвою вагою або ожирінням, а британські дослідники говорять про те, що 1 із 20 випадків раку в Британії спровоковані зайвою вагою.

Зайві кілограми впливають на зміни в роботі гормональної та імунної систем, що може спровокувати виникнення раку грудей (у жінок у постменопаузі), кишечника, ендометрія, стравоходу, нирок, підшлункової.

Також є дослідження, що підтверджують теорію, що зайва вага в дитячому та підлітковому віці дає більший ризик захворіти на рак, ніж вага, яку набрали в дорослому віці.

Прогулянки поруч із дизельними авто

Вихлопи, якими огортають людей автомобілі на дизельному паливі, підвищують шанси виникнення раку легенів завдяки більш ніж 30 канцерогенним компонентів дизельного масла.

Саме з цієї причини в деяких європейських країнах обговорюється рішення, щоб заборонити в'їзд дизельним машинам у центри великих міст.

Перероблене м'ясо

Йдеться в основному про ковбаси, сосиски, шинку і бекон. Усі ці ласощі за своїми канцерогенним властивостям можуть зрівнятися з тютюном і часто провокують рак кишечника.

50 г переробленого м'яса, що з'їдається щодня, підвищує шанси отримати рак на 18%. Щоб було наочніше, 50 г м'яса – це приблизно чотири смужки бекону або одна сосиска.

Часті перельоти

У пілотів і стюардес, які значну частину життя проводять у польотах, більш високий відсоток захворювання раком, порівняно з людьми, які літають не так часто. Йдеться про рак грудей, меланому та інші раки шкіри.

Серед ключових факторів, здатних викликати онкологічні захворювання при частих перельотах – космічне іонізуюче випромінювання (яке майже не досягає Землі, але присутнє на висотах більше 10 км, де літають пасажирські літаки). Другий фактор – постійне порушення циркадного ритму в зв'язку зі зміною часових поясів при далеких перельотах.

Алкоголь

Вживання алкоголю підвищує ризик появи шести видів раку: рота і глотки, гортані, стравоходу, кишечника, печінки, грудей (у жінок). Про одне з нових досліджень щодо шкоди спиртних напоїв читайте за посиланням.

Арахіс

Афлатоксини, які виділяють грибки, що вражають кукурудзу, арахіс і горіхові дерева, а також бавовну в теплих країнах, викликають рак печінки. Афлатоксин може заразити урожай на полях, на деревах і під час зберігання. Людина отримує афлатоксини, з'їдаючи заражений арахіс або м'ясо тварин, яких годували зараженим кормом.

Незахищений секс

Незахищений статевий акт загрожує інфекціями, які в майбутньому можуть привести до розвитку раку, зокрема, вірусу папіломи людини.

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...