Хіти тижня. Б'є у саме серце: Кардіохірург розповів, для кого коронавірус з Китаю може виявитися фатальним

Серцево-судинні захворювання стали справжнім бичем сучасності. І, як з'ясувалося, погіршити ситуацію ще більше може новий китайський коронавірус COVID-19, передають Патріоти України.

За словами кандидата медичних наук, кардіохірурга, головлікаря Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М.Амосова Сергія Сіромахи, коронавірус не тільки вражає пацієнтів із патологіями серця і судин більше за інших, але і здатний давати важкі ускладнення на серце.

"Все, що стосується конкретно COVID-19, поки ще мало вивчене. Але на підставі наявних на сьогодні даних вже можна робити якісь висновки, – розповів експерт. – Зокрема, вчені American College of Cardiology підготували клінічний бюлетень із впливу коронавірусу на серце, в якому узагальнюється скромний досвід, який є зараз у лікарів".

Так, за словами кардіохірурга, на основі деяких досліджень автори встановили, що до 40% госпіталізованих пацієнтів із підтвердженим коорнавірусом страждають від серцево-судинних або цереброваскулярних захворювань. Тобто, ці 40% хворих вже мали захворювання серця або судин, їхній організм ослаблений і, відповідно, більше схильний до ураження інфекціями. "Також відомо, що до 17% всіх пацієнтів, які захворіли, мали аритмію (порушення серцевих ритмів). Зазвичай це тахіаритмія (прискорене серцебиття), але у 16% була відзначена і брадіаритмія (скорочення частоти серцевих скорочень)", – зазначив Сіромаха.

"Крім того, – продовжив лікар, – спостерігалися серед всіх заражених COVID-19 випадки розвитку міокардиту (запалення серцевого м'яза) як ускладнення захворювання. Також була відзначена і серцева недостатність у таких пацієнтів – як наслідок міокардиту".

Кардіохірург наголосив, що пацієнти з ішемічною хворобою серця і серцевою недостатністю мають підвищений ризик гострих станів або загострення патологій. "Тобто, встановлено, що вірус може потенційно дестабілізувати коронарні бляшки за допомогою декількох механізмів, зокрема, системних запальних реакцій, і це може стати причиною гострого коронарного синдрому, нестабільної стенокардії тощо", – пояснив експерт, додавши, що, за аналогією з MERS і SARS, коронавірус може супроводжуватися гострим інфарктом міокарда, серцевим міокардитом тощо.

"У зв'язку з перерахованими вище ризиками американські колеги рекомендують пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями обов'язково залишатися в календарі вакцинації, також їм треба бути щепленими пневмококовою вакциною (захистить від вторинної бактеріальної пневмонії) і вакциною від грипу (допоможе диференціювати вірус у разі виникнення симптомів)", – каже кардіохірург.

Також, за його словами, рекомендовано у разі необхідності посилити серцеву терапію на час епідемії, наприклад, вживати препарати, які будуть стабілізувати бляшки в судинах. "Корекція терапії має бути персоніфікованою, тобто проводитися не всім поголовно, а кожному індивідуально на розсуд лікаря. Зокрема, пацієнту можуть рекомендувати здати аналіз на ліпідний профіль, і в залежності від результатів або посилити лікування, або залишити на колишньому рівні" , – наголосив лікар, додавши, що пацієнти з серцево-судинними захворюваннями повинні ретельніше і уважніше ставитися до профілактики – гігієни особистої, гігієни харчування тощо.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...