Хіти тижня. Будьте обережні! - Шахраї в Україні освоїли нову схему

Кіберзлочинці постійно вдосконалюють способи обману...

В Україні активізувалися аферисти, які полюють за персональними даними. Так, група зловмисників виманила у сотень українців адреси і номери телефонів, пропонуючи безкоштовні брендові кросівки, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Однією з жертв такого фішингу (тобто викрадення даних) стала Оксана Коваленко. Вона, отримавши в мережі повідомлення про розіграш одягу і взуття, покликала людей за посиланням. Такі ж повідомлення з оголошенням щедрої акції з нагоди 95-річчя відомого бренду отримали і колеги Оксани. І акція ні у кого не викликала сумнівів.

Подібними кіберзлочинами вже давно займаються на Заході, а тепер віртуальні зловмисники адаптувалися і в українських реаліях. "Дуже дешево зробити атаку такого типу. Шахраї весь час удосконалюють свої схеми. І це фактично не стосується технічних моментів – це соціальна інженерія", – пояснює фахівець "Лабораторії цифрової безпеки" Максим Луночкін.

Фахівці кажуть, що в таких випадках жертви самі йдуть в лапи шахраїв, тому що хочуть отримати побільше безкоштовного. "У першу чергу, ви, коли натискаєте на посилання, даєте згоду на збір вашої інформації. Це відбувається в автоматичному режимі", – відзначає IT-фахівець Олександр Кушнір.

А ось з якою метою і коли ця інформація буде використана, відомо лише шахраям. Одні жертви з часом починають отримувати маркетинговий спам, інші – виявляються під контролем кіберзлочинців, які прослуховують їх телефон. "Якщо ви все ж помітили підозрілу активність, рекомендую зайти в налаштування акаунтів, якщо ви технічно просунута людина. Якщо немає – зверніться в технічну службу підтримки", – радить Луночкін.

Найважливіше правило – уважно моніторити самі повідомлення і користувачів, які їх надсилають.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...