Хіти тижня. Був не у Чечні, а на Антимайдані: Несподівані подробиці про екс-бранця Кремля Станіслава Клиха (фото, відео)

Після повернення пана Клиха українське правосуддя має зайнятися розслідуванням його діяльності.

Звернення матерів українця Станіслава Клиха та росіянина Віктора Агєєва до президентів України та Росії закладають новий сценарій – обміняти одного полоненого на іншого. Клиха затримали на Росії у 2014 році. Звинуватили у нібито участі у бойових діях 1994 - 1995 років на боці чеченців і вбивстві російських солдат. У травні 2016-го засудили до 20 років ув'язнення. Українець провину заперечує, а його близькі і друзі твердять, що Станіслав ніколи не був у Чечні, передають Патріоти України.

Міжнародне благодійне товариство "Меморіал" визнало Клиха політв'язнем.

За свідченням російських правозахисників, у вязниці до Станіслава Клиха застосовували жахливі тортури. Через це чоловік втратив розум і заявляв, що хоче довірити представляти свої інтереси Стасу Михайлову.

Наразі найпопулярніші дві лінії обговорення. Перша – риторична. Українці обурюються тим, що найманого вбивцю Агєєва доведеться міняти на невинну людину, заручника каральної кремлівської машини.

Друга ж полягає у тому, що при поверненні Станіслава Клиха в Україну ми святкуватимемо недовго, адже на політичну арену вийде нова Надія Савченко з риторикою на кшталт братання з бойовиками.

І ця лінія – зовсім не забобонний страх перед повторенням ситуації. Вже від звернення Тамари Клих волосся стає дибки. "Я дуже хочу, щоб ми жили мирно, дружно і були одним слов'янським народом", - каже жінка на відео.

Цитата, яка якщо і не продиктована Кремлем, ідеально вкладається у путінську пропаганду. Адже якщо роздробити відео на смисли, один з них фактично акцентує: "Сльози матерів - за єдність України і Росії". Та й біографію самого Станіслава Клиха бездоганною не назвеш.

НА АНТИМАЙДАНІ НЕПОГАНО ПЛАТИЛИ

Під час Майдану Клих активно фотографувався на позиціях протестувальників, світлини викладав у соцмережі. На одній зі світлин Станіслав зігує на камеру. "Я взагаді Шкуро і Краснова підтримую", - відповідає Клих на обурений коментар.

Андрій Шкуро - кубанський казак, офіцер Білої Армії, а пізніше - группенфюрер СС. Петро Краснов - атаман Донського війська, з 1943-го - начальник головного управління казачих військ Імперського міністерства Східних окупованих територій Німеччини. За фото з Майдану слідує знімок з Антимайдану.

В інтерв'ю для kasparov.ru знайомий Клиха, російський націоналіст Роман Стригунков зазначає: "Взагалі-то він крутився в Маріїнському парку, в наметах "Антимайдану". Там, за його словами, непогано платили. На Євромайдан він заскакував заради цікавості: чайку попити, може, кого зустріти".

Вже після окупації Криму Клих публікує світлину з окупованого Криму - у червні чоловік гайнув до Євпаторії. Один зі знімків - у роздягальні, розфарбованій у кольори російського прапору. В його ж постах - повна плутанина. Є анонси культурних заходів у Москві та Ростові, "сводки Новороссии", пости про українську мобілізацію.

За словами того ж Стригункова, у Клиха були проросійські настрої.

"Клих досить оптимістично і місцями цинічно дивився на життя, жив одним днем. Сміявся з усіх і з усього. Я думаю, це була реакція на те, що майбутнє в Україні йому бачилося нерайдужним. Звідси і його проросійські настрої і підтримка сепаратистів на південному сході України. Він вважав, що це благо. Навіть якось обмовився, що подав заявку на те, щоб бути послом "ДНР" в Києві. Я тоді сприйняв це насторожено", - розповідав Стригунков.


ЗА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ПІВДЕННОЇ ОСЕТІЇ І "ЄДИНСТВО СЛОВ'ЯН"

У 90-ті Клих вступив в УНСО, але до цього досвіду серйозно не ставився. Зате був членом партії СПАС (Соціал-Патріотична Асамблея Слов'ян). У листопаді 2014-го ця організація намагалася провести у Києві "Слов'янський марш", на знак солідарності з акцією "Русскій марш" на Росії. Лідер російського націоналістичного об'єднання "Русскіє" Дмитро Дьомушкін заявив, що слоган акцій - "слов'яни єдині", а направлені вони "проти війни братніх народів".

Втім, акцію блокували українські активісти. Очільника СПАС Едуарда Коваленка (в минулому - голова УНА-УНСО) у травні цього року засудили на п'ять років позбавлення волі ст. 114-1 КК України "Перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань".

27 січня 2015 року Едуард Коваленко провів мітинг проти мобілізації до ЗСУ біля військкомату в Генічеську. Погрожував, що в разі продовження мобілізації він і його люди перекриють дороги, захоплять військкомат, міліцію.

Цікаво, що у відео за 17 травня, опублікованому на YouTube Коваленко зазначив, що Клих не так давно йому телефонував. "Жахливі умови, просив фінансової підтримки, щоб можна було скинути на картку. Я контактую з його мамою, зв'язав їх по телефону (...) Питання звільнення і обміну важкий - контактів дуже мало. Я з хлопцями на зв'язку, проводимо усі ці заходи", - сказав лідер партії.

На цьому список яскравих штрихів до біографії Клиха не закінчується. Так, у 2009 він як представник Всеукраїнського моніторингового центру, ініціатор проведення акцій "Саакашвілі, поклич своїх додому!" разом з Оксаною Шкодою і Олесем Вахнієм закликали визнати незалежність Південної Осетії і налагодити співпрацю з окупованим регіоном.

Та й тема, чому у розпал бойових дій на Сході України Клих вирушив на Росію, залишається відкритою. Тамара Клих стверджує, що її син поїхав в Орел до дівчини. Захист українця акцентує на тому, що росіянка співпрацювала у ФСБ.

За словами ж Стригункова, Орел був лише проміжним пунктом. Далі Станіслав планував працювати у Санкт-Петербурзі. За демократичними нормами, усе це не позбавляє Україну від необхідності визволяти свого громадянина з російського полону. Адже країна, яка живе за нормами демократії, не ділить громадян на "добрих" і "поганих".

Щоправда, після повернення пана Клиха українське правосуддя має зайнятися розслідуванням його діяльності. А українське суспільство - відмовитися від шаблону, який вже схибив в історії з Надією Савченко. Себто замість того, аби робити з Клиха героя, включати в партійні спитки і розкручувати як меідаперсону, варто розібратися у законності його дій і, якщо порушень таки немає, просто залишити у спокої без пафосу і преференцій.

Джерело: Depo.ua

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...