Хіти тижня. Через глобальне потепління: Смертельно небезпечна амеба-мозкоїд вже у Європі

Через те, що дієвих тестів води на наявність Naegleria fowleri немає, єдині способи профілактики - відмова від купання в теплій прісній воді або затикати ніс чи не пірнати з головою.

У США через глобальну зміну клімату поширюється мікроорганізм, який призводить до набряку мозку і легенів, а також до зупинки дихання у людей. Про це повідомляє National Geographic, передають Патріоти України.

Одноклітинні амеби Naegleria fowleri водяться у водах озер і річок при температурі 25-30 ° C. Вони проникають в організм, якщо втягнути заражену воду носом - після цього амеби рухаються до мозку через нюхові нерви. Паразит пожирає тканини в носі і мозку. При попаданні в організм паразит може викликати рідкісне захворювання мозку - первинний амебний менінгоенцефаліт, або неглеріаз. У більшості випадків захворювання призводить до смерті.

За останні 10 років амеба значно розширила свою зону проживання на північ. Вчені пов'язують це з глобальним потеплінням. Дослідники з Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), вивчили всі випадки зараження в країні з 1978 по 2018 рік і виявлено 85 випадків. З них 74 - в південних штатах, 6 - на Середньому Заході. П'ять із шести випадків зафіксували після 2010 року.

BBC повідомляло, що в липні 2020 року у Флориді був підтверджений випадок зараження людини амебою. Відомо, що кілька десятків заражень було зафіксовано в Європі, в тому числі кілька в Чехії. "Не виключено, що підвищення температури і подальше збільшення використання води в рекреаційних цілях, такі як плавання і водні види спорту, можуть сприяти зміні епідеміології ПАМ", - заявляють дослідники.

Через те, що дієвих тестів води на наявність Naegleria fowleri немає, єдині способи профілактики - відмова від купання в теплій прісній воді або затикати ніс чи не пірнати з головою.

Імперські амбіції не гаснуть: Більшість жителів Росії за припинення війни, але не згодні повернути захоплене

субота, 18 травень 2024, 8:45

Абсолютна більшість жителів Росії підтримують війну з Україною. Вони схвалили б рішення Володимира Путіна припинити її за умови, що захоплені території не повернуть. Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на дані опитування "Левада-Центру". З вер...

У Польщі змінюють виплати для біженців - ось що потрібно знати українцям

субота, 18 травень 2024, 8:30

Українським біженцям у Польщі - приготуватися. Місцевий уряд планує серйозні зміни, зокрема скасування деяких популярних виплат. Які пільги поляки хочуть прибрати, а які залишаться? А також про те, як різні країни Європи борються за українських біженці...