Хіти тижня. Чому українці бідні? Соціологи назвали несподівану причину

Багатство в очах бідних людей не вважається легітимним, соціально схваленим, а значить до нього не варто прагнути.​

Чому українці бідні? Це питання цікавить багатьох, тому Центр близькосхідних досліджень та Аналітичний центр Українського католицького університету (УКУ) провели дослідження даного питання, яке отримало назву "Субкультура бідності в Україні", передають Патріоти України 10 січня 2020 року.

Протягом року соціологи проводили опитування і фокус-групові дискусії в містах Скадовськ та Чаплинка Херсонської області. Саме ці міста були обрані для цього, оскільки населення вважає себе особливо збіднілим після анексії Криму.

"Укрінформ" поспілкувався з авторами дослідження: професором кафедри соціології УКУ Оксаною Міхеєвої і заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергієм Даниловим.

Один з важливих висновків дослідження - українському суспільству не вистачає фінансової грамотності. У суспільстві домінують матеріальні цінності. Люди намагаються купувати занадто дорогі речі для себе.

Експерти також заявили, що українці бояться похвалитися справжніми успіхами через відсутність системи захисту власності. Захист від крадіжок і нападів не гарантований.

У жителів України низька продуктивність праці. Тільки один із 60 респондентів зміг розповісти про свій функціонал на роботі. Більшість людей не знають, чим вони займаються в компанії, і це вже питання до роботодавця.

В Україні дуже вузький коридор реалізації. На роботу беруть 18-28-річних з досвідом, а в 30-35 вже досить складно почати займатися чимось новим.

Дослідження також показало, що вища освіта не рятує від бідності. Є багато людей, яким вища освіта нічого не дала в житті.

Також в Україні дуже погано з мотивацією. Якщо людина робить на роботі щось добре, то це сприймається як належне, але якщо вона провиниться, то її відразу ж сильно засудять.

У країні також розмите поняття середнього класу. Вважається, що це люди, які заробляють трохи більше 15 тисяч гривень. Але один з ключових критеріїв належності до середнього класу - наявність приватної власності.

Дуже сильно змінилася поведінка молоді, яка не прагне купувати квартири, якщо можна знімати житло і бути мобільним у разі зміни роботи. Також люди не хочуть купувати авто, оскільки їм простіше викликати таксі. Одяг для них більше не є частиною презентації себе.

Багатство не є соціально схваленим, тому до нього не прагнуть. В Україні часто вважають, що, якщо людина багата, значить вона "накрала в 90-х". Тому багатство в очах бідних людей не вважається легітимним, соціально схваленим, а значить до нього не варто прагнути.

З погляду зрозуміло, що він думає про тих нелюдів: Песик дивом вижив після удару по Дергачах під Харковом (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:52

“Після сьогоднішнього російського “прильоту” по місту Дергачі дивом вижив пес Річард. Авіабомба влучила зовсім поруч. Тваринка не хотіла ні їсти, ні пити. З одного його погляду стане зрозуміло, що він думає про тих нелюдів”, – написав Василенко. В очах...

Одна - колишня дружина, друга - нібито законна: Працівницю РАГСу звинувачують у фіктивному шлюбі зі зниклим безвісти бійцем, але є цікавий нюанс

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:30

Три тижні тому ТСН розповідала про одну з судових справ - дві жінки стверджують, що мають право на виплати бійця, який зник безвісти на Донеччині. Одна - колишня дружина, друга - нібито законна. Початок цієї історії такий - військовослужбовець зникає б...