Хіти тижня. Чорне море "почервоніло", а ночами світиться блакитним сяйвом: Що відбувається (фото)

Як відзначають фахівці, нині спостерігається один з найпотужніших «червоних припливів» за останні 15 років. Він викликаний масовим розвитком потенційно токсичних біогенних елементів.

Рідкісна можливість спостерігати світіння моря випала жителям Одеської і Миколаївської регіонів. Зокрема, в районі Одеського морського порту, біля міста Південний, в Коблево, в Дофінівському лимані, в Крижанівці, передають Патріоти України з посиланням на Факти.

Причому, вдень вода біля узбережжя «почервоніла», в прямому сенсі слова. Як виявилося, обидва ці явища взаємопов'язані.

Причина - в різкому і швидкому розмноженні одноклітинних водоростей, що призвело до «червоного приливу». Він настільки ж гарний, як і небезпечний.
Як відзначають фахівці, нині спостерігається один з найпотужніших «червоних припливів» за останні 15 років. Він викликаний масовим розвитком потенційно токсичних біогенних елементів.Аналогічно - сяйво, що виникає ночами через «схильності» одноклітинних водоростей до світіння. Однак на цей раз це не звичайні «ночесвітки», які відомі багатьом, а інші види одноклітинних. У морі масово розмножується потенційно токсичні найпростіші організми (дінофлагелляти) - Lingylodinium polyedra (Stein) Dodge.«Червоний приплив» і «цвітіння» води викликане масовим розвитком дінофітових водоростей, - коментує фітопланктонолог, співробітниця Українського наукового центру екології моря Галина Теренько, що досліджує живі організми в Чорному і Азовському морях. - У цей період краще утриматися від купання в морі і вживання в їжу молюсків, виловлених в період розмноження цих водоростей. В іншому випадку можна отримати важке отруєння і навіть померти. Адже ці водорості при попаданні в організм людини здатні викликати нейрологічні відхилення».На думку дослідників, токсини, які виділяють дінофлагелляти, накопичуються в тканинах живих істот і можуть призводити до паралічу. В регіонах, де часто буває «червоний приплив», багато хто страждає хворобою Паркінсона.

Військкомат надіслав повістку журналісту, який помер у жовтні минулого року

субота, 20 квітень 2024, 15:05

Оболонський районний територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК) Києва надіслав повістку на адресу спортивного журналіста Артема Франкова, який помер у жовтні минулого року. Про це повідомляє Telegram-канал Artем Frankov official, п...

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...