Хіти тижня. Держекоінспекція б'є на сполох: Українські пасічники вбивають птахів, які масово виїдають бджіл (відео)

Бджолоїдка занадилася до пасік через брак інших комах та дощі.

Птахи їдять бджіл, а пасічники вбивають птахів: держекоінспекція заявила про негуманне поводження зі Щуркою Золотистою, більш відомою як Бджолоїдка. Це пташка, яка їсть комах. Через погану погоду цього року і пестициди на полях, які витруїли багато комах, щурки почали масово виїдати бджіл. Деякі пасічники намагаються віднадити птаха, не вбиваючи його, однак, інші беруться за рушниці та роблять сіткові пастки, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Пасічники доходять до звірячих методів знищення, там, бетоном їх заливають, палять в норах, знищують нори і закривають, щоб пташенята не могли вилізти", - розповідає орнітолог Віталій Казанник.
Ця ситуація неабияк обурила зоозахисників. До червоної книги пташка не належить, але й за її вбивство в Україні передбачений штраф. "За кожну вбиту пташку можна розрахувати збитки. І ці збитки від 10 доларів до 50 неоподаткованих мінімумів, це десь тисяча гривень", - додають у держекоінспекції.
Цьогоріч, через брак інших комах, які потруїлися хімікатами на полях, і через дощі, Бджолоїдка занадилася до пасік. "Людина сама створила дефіцит їжі для цих птахів, а зараз намагається їх знищити, бо Бджолоїдки літають по бджіл на пасіки", - обурюється орнітолог.

Журналісти ТСН вирушили до бджолярської столиці України - міста Гадяч, що на Полтавщині. Там чи не на кожні три кілометри стоїть пасіка. А ще - у місцевих є можливість вивчати бджільництво одразу в двох навчальних закладах.

І все одно, кажуть пасічники, є дефіцит у бджолах, однак, убивць пташок не захищають. Кажуть, вони до таких не належать, але пташині тут теж не раді. "Золота Щурка дійсно завдає дуже великої шкоди пасікам і вона може знищити від 700 до 1000 бджіл за добу. Притискує, щоб жало вийшло, а потім вправо, вліво і ковтає", - розповідають у Гадяцькому аграрному училищі.
Пасічники ж твердять, що через пташок зазнають великих втрат: "Кожна матка коштує від двохсот гривень і вище. І от одна пташка раз - двісті гривень з'їла. Наступні 200 гривень матководу щоб виростити, треба не менше місяця".
Орнітологи запевняють, що пернату можна спробувати відлякати, наприклад, пропонують встановити над пасікою опудало у вигляді хижого птаха. Його можна створити з картону чи фанери. Однак, результату не гарантують, а тому радять не дати птахам загніздитися поблизу пасіки.

Щурки Золотисті видовбують собі нори неподалік полів, на які прилітають бджоли, і їдять комах. У цих місцях можна встановити опудала у вигляді хижих птахів, і навесні вмикати їхні голоси. Інший варіант - вигадати гуманний спосіб гуртом із пасічниками, орнітологами та екологами району.

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...