Хіти тижня. Дві копійки ціною в 30 тис.: Як виглядає найдорожча українська монета

За інформацією експертів, тираж монети склав всього 20-30 штук.

В Україні за монети номіналом 2 копійки 1992 року в аукціоні готові заплатити 20-30 тис. грн. Важливо при цьому, щоб монета була з вузьким вінком (пробний лімітований тираж), передають Патріоти України з посиланням на нумізматичний портал Monety.in.ua.

Алюмінієві дві копійки 92 року, а також з інших металів нумізмати можуть купити за великі гроші.

У 1992 році 2 копійки викарбували з вузьким вінком, це була пробна монета. За інформацією з книги А. Люлько "ЛВЗ – перший монетний двір України" тираж склав всього 20-30 штук. В каталозі І. Коломійця даний різновид відзначена як 1ГА.

На реверсі зазначений номінал "2 копійки", на аверсі – напис "Україна", малий герб і дата "1992". Як вийшло, що у монети обідок значно віддалений від краю. Згадує Н. Мітіна, гравер ЛВЗ: діаметри 2 коп. і 10 коп. відрізнялися незначно, і здавалося, що вони однакові, тому інструмент на 2 копійки був виконаний як і на 10 копійок, а коли з'ясувалося, що 2 коп. діаметром більше, був проточен буртик за розміром цієї монети. Так і вийшло, що у першій українській копійці віночок віддалений від бурту, пізніше цю помилку виправили.

2 копійки 1992 р 1ГА можуть бути виконані з алюмінію, немагнітної або магнітної стали, нікелевого сплаву, міді. Найдешевша монета з алюмінію, її вартість від 13 до 20 тис. грн. В інших металах монета цінується вище. У 2017 року на аукціоні ІТК продали 2 копійки з немагнітної сталі за 1100 доларів.

Вчені заявили, що людська шкіра може вбирати хімікати з мікропластику

неділя, 28 квітень 2024, 9:59

Вогнестійкі домішки у складі мікропластику можуть поглинатися шкірою і потрапляти у кров. Про це повідомляє Medical News Today із посиланням на результатидослідження, яке опубліковане в журналі Environment International, передають Патріоти України. Нау...

Хто може отримати відстрочку в Україні з 1 травня - всі категорії

неділя, 28 квітень 2024, 9:48

За новими правилами відстрочку від мобілізації можуть отримати тільки певні категорії громадян, передають Патріоти України. Відстрочка від мобілізації 2024 по догляду за інвалідами та літніми людьми. Новий законопроєкт про мобілізацію набуде чинності 1...