Хіти тижня. Дивні, загадкові, нерозгадані: 10 найнезвичайніших древніх артефактів, походження яких ніхто на може пояснити

Світ повний дивних і загадкових артефактів. Одні майже напевно є містифікаціями, з іншими пов'язані реальні історії. 10 цих артефактів реально існують, а їх походження вчені не можуть пояснити і сьогодні.

Відьомські пляшечки, ящероподібні статуетки, додекаедри і щурячий король: загадкові артефакти незрозумілого походження. Археологи постійно знаходять різні артефакти незвичайної форми, розміру або складу. Сучасні вчені не можуть пояснити походження деяких з них. До них відносяться ящероподібні статуетки, відьомські пляшечки, римські додекаедри і щурячий король, повідомляють Патріоти України.

1. Шумерський список царів

При розкопках в Іраку на території стародавнього Шумеру був знайдений манускрипт, в якому перераховані всі царі цієї держави. Дослідники спочатку думали, що це звичайний історичний документ, проте потім виявилося, що багато хто з царів є міфологічними персонажами. Деякі правителі, які мали б бути включені в список, були відсутні в ньому. Іншим приписувалися неймовірно довгі терміни правління чи міфічні події, повязані з ними, такі, наприклад, як шумерська версія Великого потопу і подвиги Гільгамеша.

2. Кодекс Гігас (або Біблія диявола)

Найбільшою популярністю користується стародавній манускрипт Кодекс Гігас, більш відомий як Біблія диявола. Підняти цю книгу, зроблену з 160 шкур, можуть тільки 2 людини. Легенда свідчить, що Кодекс Гігас був написаний монахом, який після винесення йому смертного вироку, за яким ченця повинні були замурувати в стіну живцем, уклав угоду з дияволом. З допомогою Диявола монах написав книгу за одну ніч (причому, дияволом був написаний автопортрет). Як не дивно, почерк у книзі чіткий і однаковий, ніби вона була дійсно написана протягом короткого періоду часу. Тим не менше, вчені вважають, що така праця зайняв би від 5 (якщо писати без перерви) до 30 років. Рукопис містить, здавалося б, непоєднувані тексти: повну латинську Біблію Вульґата, Юдейські старожитності Йосипа Флавія, колекцію робіт з медицини Гіппократа і Феофіла, Хроніки Богемії Косьми Праги, Етимологічну енциклопедію Ісидора Севільського, опис обрядів екзорцизму, магічні формули і зображення небесного міста.

3. Писемність острова Пасхи

Всім відомо про знамениті статуях острова Пасхи, але є й інші артефакти, пов'язані з цим місцем, загадку яких не вдалося розгадати досі. Були знайдені 24 деревяних різьблених таблички, які містять систему символів. Ці символи отримали назву ронгоронго, і вони вважаються стародавнім протописьмом. На сьогодні вони залишаються нерозшифрованими.

4. Ґьобеклі-Тепе, Туреччина

Зазвичай археологи стверджують, що релігія, будівництво храмів і розвиток складних ритуалів є побічним продуктом людських поселень. Це переконання похитнув виявлений на рівнині Урфа на південному сході Туреччини храм Ґьобеклі-Тепе. Його руїни можуть бути найстарішим організованим місцем поклоніння з відомих людині. Руїни Ґьобеклі-Тепе датуються 9500 р. до н.е., тобто храм був побудований за 5000 років до Стоунхенджа.

5. Римські додекаедри, Римська імперія

У регіонах, які колись перебували під сферою впливу Римської імперії, від Уельсу до Середземного моря знаходять невеликі дивні об'єкти, які назвали додекаедри. Це порожнисті кам'яні або бронзові обєкти, 4-12 сантиметрів у діаметрі з 12 плоскими п'ятикутними гранями і отворами різних розмірів на кожній стороні. З кожного кута стирчать маленькі ручки. Було висунуто 27 теорій, що ж це таке, але жодну з них не вдалося довести.

6. Fulachtai Fia, Ірландія

По всій Ірландії в річках і болотах знайдено близько 6000 таємничих артефактів, які стали відомі як Fulachtai Fia. У Великобританії, де їх також знаходять, вони називаються Згорілі кургани. Fulacht fiadh насип з грунту і каменю у формі підкови, в центрі якої вирито жолоб, заповнений водою. Fulachtai Fia, як правило, зустрічаються поодинці, але іноді групами по 2-6. При цьому завжди поруч знаходиться джерело води. Для чого їх будували, досі залишається загадкою.

7. Великий Заяцький лабіринт, Росія

Великий Заяцький острів, який є частиною Соловецького архіпелагу на півночі Росії, приховує ще одну загадку. Ще в 3000 році до н.е. тут будували не тільки села і культові об'єкти, але і зрошувальні системи. Але найзагадковіші об'єкти на острові лабіринти спіралевидної форми, найбільший з яких має в діаметрі 24 метри. Структури побудовані з двох рядів валунів, порослих рослинністю. Для чого їх використовували невідомо.

8. Відьомські пляшки, Європа і США

У 2014 році археологи, які проводили розкопки на місці древньої битви в Ноттінгемширі, зробили дивне відкриття: вони знайшли 15-сантиметрову відьомську пляшку. Подібні посудини використовувалися в Європі і Америка для чорного чаклунства в 1600 1700-х роках. Їх, як правило, виготовляли з кераміки або скла. Всього було знайдено близько 200 таких об'єктів, і в них часто містилися залишки голок, цвяхів, нігтів, волосся і навіть сечі. Вважається, що відьмині пляшки використовувалися для того, щоб захистити власника від злих чар і згубного впливу відьом.

9. Ящероподібні статуетки Убайд, Ірак

В Іраку знаходять дивні статуетки Убайд. Вони зображають ящероподібних і змієподібних людей в різних позах. Всі статуетки мають аномально подовжені голови і мигдалеподібні очі. Багато з цих фігурок знаходять у похованнях людей, тому, вважають, що вони свідчили про певний статус особи.

10. Щурячий король

Кілька музеїв по всьому світу містять дивні (колись живі) експонати легендарного звіра з середньовіччя, якого називають Щурячий король. Щурячий король утворюється, коли кілька щурів сплітаються, або зростаються хвостами. У результаті з'являється своєрідне гніздо з щурів, морди яких спрямовані назовні, а в центрі вузол з хвостів. Найбільший з подібних артефактів містить 32 щурі. Сьогодні знаходять такі муміфіковані об'єкти, але жодної живої подібної аномалії виявлено не було.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...