Варто зазначити, що перші "столові" з'явилися ще в кінці 20-х років. Це стало відмінним варіантом для людей, які не хотіли приносити з собою їжу на роботу.
У таких їдальнях можна було сміливо поснідати й пообідати, а повечеряти ні, так як увечері зали закривалися і там ніколи не продавалися спиртні напої, на відміну від ресторанів. Саме з СРСР нам всім добре відомий комплексний обід із трьох страв.
З перших страв були: борщ, харчо, солянка, розсольник, гороховий суп, щі, рибні та молочні супи. Не завжди вони були смачними, скоріше навпаки.
На друге: гуляш, котлети або шніцель з м'ясною підливою, биточки, тефтелі. Ці страви були зроблені з дуже малої кількості м'ясо, а в основному з хліба. З салатів: "Вітамінний", вінегрет.
Як гарнір подавали картопляне пюре, відварений рис, макарони, тушковану капусту. Дуже популярна страва – макарони по-флотськи.
Цей суп часто можна було покуштувати в їдальнях та його давали дітям в дитячих садах. Про його смаки стверджували раніше, комусь категорично він не подобався, комусь же навпаки.
Але навіть його можна приготувати смачно, якщо все правильно зробити:
Вам знадобляться: 1 л молока, 50 г вермішелі, 1 ст. л. вершкового масла й 1 ч. л. цукру.
Молоко потрібно довести до кипіння, додати сіль й цукор, засипати вермішель й варити її до готовності, після – додати вершкове масло.
2. Котлети
Як правило вони практично завжди були не смачними, так як м'яса там практично не було, а якщо було – то не свіже, тоді додавали в котлети багато часнику, щоб "перебити" запах. У страві було багато хліба замість м'яса, а також цибулі. Ціна такої смакоти була 11 копійок за штуку.
3. Риба під маринадом
Щочетверга у всіх радянських їдальнях був рибний день, хітом якого була – риба під маринадом. Вона дуже просто готувалася, рибу різали шматочками, смажили, різали соломкою овочі – цибулю, моркву, смажили на великій кількості олії й додавали томатну пасту. Стрва була вкрай жахливою, жирною й з поганим запахом.
4. Картопляне пюре
У цю страву додавали не масло або сметану, а просто воду. Від цього воно було рідким, несмачним, водянистим. Також робили і з овочевим рагу.
5. Кілька в томаті без голів
Її додавали в різні страви, від чого вони ставали жахливими,не смачними. Наприклад, дуже часто варили картоплю й додавали туди цю жахливу консерву, солили й подавали.
Представники Болгарії та Румунії вимагають захисту від імпорту дешевого меду з України. Від занизької закупівельної ціни на мед страждають і самі українські пасічники. За їхніми словами, відвантажувати продукт оптовикам восени-2024 доводиться від 55 гр...
У Харкові засудили жителя Краснокутської громади, який у вересні завдав ножового поранення чоловіку — той допомагав його дружині знести консервацію до погреба. Вирок 18 листопада виніс Орджонікідзевський районний суд Харкова, передають Патріоти України...