Хіти тижня. Як визначити, чи є у вас коронавірус: Вчені розповіли про шкірні симптоми

Дослідники з Іспанської академії дерматології, грунтуючись на спостереженнях і висновках медичних експертів, склали класифікацію проявів COVID-19 на шкірі людини. Про це повідомляє British Journal of Dermatology, передають Патріоти України.

У публікації наголошується, що в 19% випадків у хворих на коронавірус пацієнтів з'являлися бульбашки або почервоніння, як при обмороженні, частіше на пальцях рук і ніг. Такі висипання були помічені у молодих пацієнтів з легкою формою хвороби.

Приблизно у такої ж кількості пацієнтів спостерігалися висипання на шкірі, схожі на кропив'янку, які майже завжди викликали свербіж. Такий висип спостерігали у тяжкохворих переважно на тілі, іноді - на долонях.

У 47% випадків шкірні симптоми проявлялися як плямисто-папульозний висип, схожий на рожевий лишай. Часом висипання супроводжувалося капілярними крововиливами в шкіру і викликало свербіж. Цей симптом був характерний для тяжкохворих пацієнтів.

"Бульбашковий" висип на шкірі спостерігався у 9% випадків. Переважно він супроводжувався сверблячкою, іноді "бульбашки" наповнювалися сукровицею. Такі симптоми спостерігали у пацієнтів середнього віку і за відносно тяжкого перебігу захворювання.

Найрідше - 6% - у літніх пацієнтів з важкою формою хвороби спостерігався некроз або синюшне забарвлення шкірних покривів через судинну "сіточку".

Землю накриває триденна магнітна буря: Українцям розповіли, як пережити метеоудар

четвер, 25 квітень 2024, 15:44

У четвер, 25 квітня, Землю накриває магнітна буря. Вона триватиме три дні (до 27 квітня включно) і має стати останньою в цьому місяці. Про це свідчать дані Центру прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних дослідж...

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...