Вчені провели досліди і вивчили взаємодію 30 спецій з вірусом і методом комп'ютерного моделювання з'ясували, що всі вони в тій чи іншій мірі зв'язуються з білком S і головною протеази (вона відповідає за розмноження вірусу), проте активніше всіх веде себе пиперин. Це речовина в перці відповідає за гострий смак і аромат спеції.
Кількість пиперина в різних видах перцю залежить від походження. Пряність із Шрі-Ланки містить 15% цієї речовини, а з В'єтнаму, Індії і Малайзії — 2-7%. Крім того, пиперин досить нестабільний і може втрачати свої властивості при окислювальних процесах (наприклад, при контакті з киснем). Тому в покупному молотому перці його може не вистачати. Це дослідження індійських учених є тільки гіпотезою, її необхідно підтвердити реальними експериментами.
Лікарі сходяться на думці, що пекучі прянощі в принципі мають властивість посилювати імунітет. Це пов'язано з тим, що вони активізують захисні функції організму. Тому спеції гарні в профілактиці простудних захворювань.
НЕК "Укренерго" поки не планує вводити графіки погодинних відключень електроенергії для населення. Про це повідомив голова правління компанії Віталій Зайченко у коментарі "Укрінформу", передають Патріоти України. За його словами, аварійні відключення с...
Громадяни, які були змушені виїхати зі своїх осель через війну, можуть отримати грошову допомогу на підготовку до опалювального сезону 2025/2026 року. Домогосподарствам нададуть кошти на придбання твердого палива по 15 тис. грн. Про це повідомляє пресс...