Хіти тижня. Ікони і фонтан-водоспад: У мережі показали свіжі фото з колонії, де відбуває термін Зайцева

20-річна харківська студентка Олена Зайцева, яка здійснила два роки тому ДТП, в якій загинуло шість осіб, відбуває покарання в Покровському виправному центрі №79 (Дніпропетровська область), передають Патріоти України.

Це єдиний в Україні виправний центр, куди потрапляють засуджені вперше за злочини, вчинені з необережності, або за нетяжкі умисні злочини.

Умови тут відрізняються від тюремних. На вікнах тут немає грат, засуджені можуть вільно переміщатися по території і навіть їздити в магазини. Засуджені до обмеження волі користуються телефонами і Інтернетом.

За рішенням суду Зайцевій призначено "позбавлення волі". Тому гуляти їй можна в невеликому дворику, огородженому стіною з колючим дротом, а виходити з свого сектора на роботу - тільки в супроводі співробітників установи. Свій смартфон вона залишає в черговій частині.

Всього в Покровському виправному центрі відбувають покарання 83 засуджені. У кімнаті разом з Зайцевої перебувають ще три жінки, які вчинили ДТП. Її ліжко знаходиться в найдальшому кутку, біля стіни та пожежного виходу, і добре проглядається з дверей кімнати.

Приміщення не нагадує барак, інтер'єр більше схожий на гуртожиток: стоять залізні ліжка і одна на двох тумба. У спальні, розрахованій на сім чоловік, живуть четверо. На бежевих стінах немає ні ікон, ні картин, ні фото. Ідеальний порядок підкреслюють килимки з вишитими написами: біля одних дверей - "спальня", біля сусідніх - "кімната".

Рівні ряди стареньких ліжок з металевими каркасами ідеально застелені покривалами. На тумбочках немає особистих речей, тільки вазони з квітами, годинник. На одному з ліжок лежав жіночий роман в м'якій палітурці.

Крім спалень, в "секторі" є приміщення, стіни якого обшиті білою пластиковою вагонкою і прикрашені. З одного боку - вишита ікона Божої Матері і текст молитви "Отче наш". Поруч - саморобні яскраві листівки з поздоровленнями і ряд типових грамот за участь в різних конкурсах.

На тумбі - середнього розміру телевізор з плоским екраном. Навпаки - два обідніх столи. Засуджені можуть відмовитися від харчування в загальній їдальні і готувати самостійно: запарити вівсянку, розігріти сосиски в мікрохвильовці і т.п. Столові ножі тут прикуті до столів ланцюгами.

З 83 засуджених так харчуються 12, серед них і Олена Зайцева. Продукти їй надсилають родичі. Якщо є гроші, можна викликати кур'єра з доставкою їжі. Є й ті, хто їздить в супермаркет, але в тільки супроводі інспекторів.

Кімната для тривалих побачень має площу вісім квадратних метрів, поруч є обладнана кухня, душова. Зайцева вже приймала гостей - до неї приїжджала мама, двоюрідна сестра, подруга.

Засуджені до обмеження волі мають можливість відвідувати спортзал, в якому - пара тренажерів, чотири комплекти гантелей, кілька скакалок і обручі.

У загальній їдальні установи спорудили невеличкий фонтан-водоспад. Дзюрчання води повинно допомагати засудженим розслабитися.

Бібліотека виглядає солідно, тут варто навіть ряд томів юридичній енциклопедії. Але книги виглядають так, наче їх ніхто жодного разу не брав в руки.

На роботу Олена Зайцева ходить в майстерню, де займається ручною вишивкою. Обов'язкової праці тут не передбачено, але щоб отримати умовно-дострокове звільнення, краще працювати, брати участь в житті колонії і не порушувати. Згідно із законом, засуджені, відбувши третину або половину терміну (в залежності від статті), можуть розраховувати на пом'якшення покарання.

При дотриманні правил, Зайцева, яка вже відбула два роки з десяти, зможе змінити "сектор" на "загальний режим".

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...