Хіти тижня. Кабмін встановив новий тариф і формулу ціни на газ

У червні вартість блакитного палива для українців повинна скласти близько 8 грн/куб, а в липні – 7,7 грн. При цьому формулу розрахунку тарифу кардинально змінили.

Причина такого рішення – завищені ціни. За словами прем'єра Володимира Гройсмана, діюча ціна доходить до 8,8 грн, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Як будуть визначати тариф: мінімальна ціна на газ + ПДВ + витрати на транспортування і розподіл.

Мінімальну ціну визначатимуть, порівнюючи чотири різні цифри: вартість на Українській енергетичній біржі, середню митну вартість імпортованого газу, комерційний тариф "Нафтогазу" і ціну, порахували за старими правилами. Наприклад, якщо найдешевший газ – на біржі в Україні, то "Нафтогаз" зобов'язаний формувати свій тариф, виходячи з їх ціни. Якби НАК вже керувався цими правилами, тариф для населення, вважають в Кабміні, склав би 7,81 грн / куб. так:

  • Середня митна вартість імпортного газу – 5,6-5,7 грн / куб без ПДВ;
  • На УЕБ – 5,5 грн / куб без ПДВ;
  • Тариф "Нафтогазу" для промисловості – 5,8 грн / куб;
  • Згідно застарілому постановою – 7,18 грн / куб.

У самому "Нафтогазі" з такими розрахунками не погоджуються. Там запевняють, що, наприклад, в липні українці і так будуть платити 7,6-8,2 грн / куб. "Насправді, ми вже знизили оптову ціну на газ відповідно до рухом ринку. Тому в залежності від тарифу облгазів кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів в липні складе від 7,6 до 8,2 грн за кубометр газу", – йдеться в повідомленні "Нафтогазу".

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...