Хіти тижня. "Какую страну проср*ли!". Морок, злидні й алкоголізм: ТОП-15 заборонених фото реального СРСР

Радянський фотограф Георгій Пінхасов в свій час зробив низку знакових світлин непоказного життя Країни Рад. Тоді публіковати таке було ледве можливим, як "клевету на нашу действительность". Однак часи змінились, і те що опівують кремлівські пропагандисти під загальним лозунгом "какую страну проср*ли!", рясно різниться з тим, що побачив незаангажований фотограф 40-50 років тому, зазначають Патріоти України.

Оскільки "офіційні" вуличні фотографи в СРСР знімали зазвичай стереотипні постановки, як-от пам'ятник Леніну, центральні проспекти, готелі або паради, то світлини реального життя в Союзі почали з'являтися тільки після 1991 року, пише в livejournal відомий радянознавець Максим Мирович.

1. Фото під назвою "м'ясо привезли" показує ставлення до людей і до торгівлі продуктами за "соціалізму" – м'ясо просто звалили з фургона на брудні картонки, й рубають його сокирою прямо на землі.

2. Люди виконують роботи з прокладання траншеї самостійно. "Навіщо вам екскаватор, якщо у вас Гагарін в космос полетів?"

3. Лікарі й рідня тягнуть хвору бабусю без нош. "Навіщо вам ноші, якщо у вас є найбільша в світі атомна бомба, га? Уряд вам такий подарунок зробив, а ви ще якісь ноші хочете!"

4. Жебрак на вокзалі просить на колінах милостиню. Таких кадрів ви ніколи не побачите в офіціозній радянській пресі.

5. Похмурий знімок з горою сумок і валіз, яку пхає носій.

6. Вокзал. На фото видно, як бідно (і часто не за розміром) одягнені всі люди в кадрі, а ще потрібно додати, що практично у всіх людей в СРСР у віці 55+ залишалося мало своїх зубів – від важкої роботи, неякісного харчування та поганої екології в містах.

7. Криві й скрипучі гойдалки радянських дитячих майданчиків.

8. Алкоголіки, не соромлячись, п'ють прямо на робочому місці та з'ясовують стосунки. Ніякої міліції немає – пияків, як правило, забирали у відділок лише в крайньому разі, а так до них в СРСР було досить толерантне ставлення.

9. Молодий хлопець, одягнений в модні "шузи" на каблуках, допився до чортиків і з'їхав спиною по побіленій стіні на підлогу, де й відпочиває. Антуражу знімку додають криві перила й обшарпані стіни під'їзду.

10. І ще один дуже фактурний алкоголік, який, з огляду на його зовнішній вигляд, утік у п'яному стані з якогось будівництва.

11. Іноді радянські алкоголіки потрапляли в міліцію – де до них було приблизно таке ставлення. Одна жінка вже лежить на підлозі, другу радянський мент стусанами заганяє в "мавпятник". Старший за званням цинічно курить цигарку, мовчки схвалюючи такі методи.

12. Зупинка громадського транспорту. Увагу привертає зовнішній вигляд і форма одягу радянських жінок, а також п'яне тіло, що лежить поперек тротуару – народ навколо не особливо звертає на нього увагу, немов так воно і має бути.

13. Радянська інфраструктура.

14. Розбір якогось конфлікту на радянській комунальній кухні.

М

15. Пейзажі з Брежнєвим. Художник дбайливо намалював всі п'ять зірок Героя СРСР на грудях у Брежнєва. Як відомо, він був єдиним на Землі п'ятикратним Героєм СРСР, а за сумісництвом ще й носієм приблизно сотні медалей і орденів.

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...

"В його діях немає жодних порушень": Суддя, який вдвічі перевищив швидкість та наїхав на поліцейського, уникнув покарання

субота, 20 квітень 2024, 15:40

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) 17 квітня 2024 року розглянула дисциплінарну справу щодо судді Тульчинського районного суду Вінницької області Сергія Ковганича, затриманого поліцією у березні 2023 року за перевищення швидкості. Н...