Хіти тижня. "Хунта" дотискає: З наступного навчального року для середніх і старших класів 80% програми має бути тільки українською мовою

Для того, щоб це організувати, МОН проводило заходи щодо вивчення вчителями української мови.

Любомира Мандзій. Фото: Радіо Свобода.

З наступного навчального року для учнів середніх та старших класів 80% навчальної програми має бути тільки українською мовою. Про це повідомила в інтерв’ю виконувачка обов’язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій, передають Патріоти України.

«В Україні у 190 школах навчання відбувалося російською мовою. З наступного навчального року для учнів 5-го і вищих класів 80% програми має відбуватися тільки українською мовою», - сказала вона.

За словами Мандзій, для того, щоб це організувати, МОН проводило заходи щодо вивчення вчителями української мови. «Ці навчання для вчителів відбувалися в різних куточках України. До цих навчань залучалися всі вчителі. Власне, ми можемо реалізувати норму закону про освіту, а також норму закону про повну загальну середню освіту», – додала очільниця відомства.

Довідка. Восени 2017 року в Україні набрав чинності новий закон про освіту. Норма закону щодо державної мови освіти спричинила критику в деяких колах в Україні та за кордоном. У липні 2019 року Конституційний суд України визнав конституційною мовну статтю закону «Про освіту».

У квітні 2019 рок, Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Закон набрав чинності за винятком окремих положень 16 липня.

Це варто знати" Які документи треба взяти з собою під час візиту в ТЦК - повний список

четвер, 25 квітень 2024, 14:47

Військовозобов'язаних громадян України зобов’язали з'явитися до Територіальних центрів комплектування й оновити облікові дані. Це стосується чоловіків призовного віку - від 18 до 60 років, передають Патріоти України. Для цього їм дається 60 діб із моме...

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно