Хіти тижня. Княжа печатка Мазепи: Вчені розповіли про сенсаційну знахідку, яка може змінити усі уявлення (фото, відео)

У київського колекціонера була виявлена княжа печатка гетьмана Івана Мазепи. Тепер вона виставлена для широкої громадськості в Батурині в Національному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця". Про це йдеться в сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Дослідники називають знахідку сенсаційною, адже раніше така печатка не значилася в каталогах, і підтверджень її існування в істориків не було.

Дану печатку, яка підтверджує його княжий титул, Мазепа отримав від імператора Священної Римської імперії Йозефа I в 1707 році (за 2 роки до своєї смерті).

Володіє артефактом тепер приватний колекціонер з Києва Олексій Шереметьєв, який купив печатку ще 8 років тому у чоловіка з Черкаської області, а той розповідав, що знайшов її в річці.

Ймовірно, печатка була загублена на шляху відступу Мазепи зі шведським королем Карлом XII на переправі якраз в тому регіоні. В експозиції заповідника разом з печаткою виставили також копію документа з віденського архіву, в якому Мазепа просить про надання йому княжого титулу.

Також досі вважалося, що відповідного диплома гетьман не отримував. "Насправді, самого диплома теж ще ніхто не бачив, але ось печатка є свідченням того, що Мазепа прийняв цей титул і використовував його в побуті. Надання князівського титулу означало визнання власне його як особистості та визнання його держави. Держава називалася Військо Запорозьке", - розповіла вчений секретар Національного заповідника Наталія Саєнко. Масивну срібну печатку з княжим гербом гетьмана атрибутувала російський історик Тетяна Таїрова, яка вже 18 років досліджує постать Мазепи.

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...

Смертельна ДТП на Львівщині: Водій збив двох 10-річних дівчат на самокаті

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:27

У місті Старий Самбір Львівської області іномарка збила двох дівчат, які їхали на самокаті. Про це повідомляє видання "Львівська мануфактура новин", передають Патріоти України. Одну з дівчат, з діагнозом закритий перелом правої руки, скерували до Охмат...