Хіти тижня. Коли вас б'ють "орли Авакова": Верховний суд роз'яснив, які дії цивільної особи не можна вважати опором поліції

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного суду дав роз'яснення, які дії людини при затриманні поліцією не можуть вважатися опором, зазначають Патріоти України

Опором у значенні ст. 342 КК України є активна фізична протидія виконанню поліцейським його законних повноважень.

Не можуть кваліфікуватися як опір дії особи, спрямовані на протидію невиправданому і надмірному насильству з боку поліцейського.

"Якщо особа відштовхує поліцейського, щоб запобігти удару кийком, або закриває обличчя від удару, в результаті чого поліцейський отримує травму руки, або хапається за одяг поліцейського, щоб запобігти падінню, такі дії не можуть вважатися опором", – підкреслили у висновку суду.

Суд також додав, що для проведення межі між опором і самозахистом потрібно брати до уваги не лише факт фізичного впливу на поліцейського, а й контекст.

Також згідно закону "Про національну поліцію" поліцейський повинен заздалегідь попередити особу про намір застосувати фізичну силу.

"Зазначене положення звільняє поліцейського від цього обов’язку лише в разі, якщо зволікання із застосуванням сили може спричинити посягання на життя і здоров’я особи та/або поліцейського чи інші тяжкі наслідки, або в ситуації, що склалася, таке попередження є невиправданим чи неможливим", – йдеться у поясненні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb


Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...