Хіти тижня. Краще холодна: Якою має бути корисна страва з картоплі

Їжте правильно приготовану картоплю на здоров’я, але тричі подумайте, скільки вам справді потрібно її садити.

Що нам відомо про картоплю? Що її треба садити, підгортати, кропити і копати, інакше не буде що їсти взимку. Що картопля калорійна, і їсти її не можна. Що «картопля — це другий хліб». Кінець літа — час збору врожаю картоплі. Водночас нагода дізнатися більше фактів про її користь, способи приготування та безпечного збору. В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун поділилася порадами на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук". Патріоти України пропонують вам прочитати її допис.

Україна входить до п’ятірки світових лідерів з вирощування картоплі. Споживання свіжої картоплі у всьому світі скоротилося вдвічі у порівнянні з 20 століттям. Водночас зросло споживання картоплі переробленої, в тому числі картоплі фрі. Це важлива інформація, адже більшість досліджень про «страшну шкоду картоплі» не враховують, в якій формі її їдять.

Чим корисна картопля?

▪ 100 грамів вареної чи печеної картоплі дають нам всього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Інша річ, що за раз ми їмо більше, ніж 100 грамів, і їмо картоплю з чимось жирним. Саме приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м’яса, шинки збільшує її калорійність в рази.

▪ В картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після поїдання картоплі, а глянцеві журнали заборонятимуть картоплю, неначе це отрута.

▪ У рекомендаціях щодо здорового раціону картоплю відносять до крохмалистих продуктів (як-от хліб, каші), а не овочів. Тому намагайтеся їсти картоплю разом з овочами.

▪ Глікемічне навантаження (кількість вуглеводів у порції) не зміниться, але сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт замість солодощів.

▪ В картоплі мало білка —1−2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж в низці овочів. Мікроелементний склад картоплі вражає: в ній багато калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С та В6.

Як готувати картоплю?

▪ Ідеальна страва з картоплі має бути нежирна, холодна, приготована у шкірці і доповнена овочами. Жах, скажете ви. Але саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з'їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали, і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму.

Це такий крохмаль, який не розщеплюють ферменти підшлункової, і він дістається бактеріям товстого кишківника. Ті, у свою чергу, роблять із крохмалю жирні кислоти з коротким ланцюгом. Споживання страв із резистентним крохмалем (холодної картоплі, сухого хлібу) знижує ризик метаболічного синдрому.

▪ Картоплю краще за все запікати чи відварювати в шкірці, на пару, або готувати у мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварену картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями та часником, і їсти. Так наче і буде скоринка, і не буде просякнутої олією страви.

Відварену чи печену картоплю можна додавати в салати. Пюре можна робити не на молоці чи вершках, як заведено в багатьох сім'ях, а на тій воді, в якій картопля варилася. Це зменшить жирність, позбавить від проблеми з лактозою молока, якщо хтось її не переносить, і поверне калій та інші мікроелементи в страву.

▪ Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в соняшниковій олії, на якій смажать, та її кількості в кінцевій страві. В ній багато омега-6 жирних кислот. Їх надлишок сприяє формуванню про-запального фону. При сильному нагріванні соняшникова олія (як всі олії) утворює альдегіди.

Найкращими оліями для смаження вважають оливкову та ріпакову. Вони не мають димити та чорнішати в процесі приготування. Картопля надто добре вбирає в себе жир, тому яка б олія чи смалець не були, в порції дерунів жирів буде забагато. Тому ми і кажемо: не їжте смажену картоплю часто.

▪ У своєму раціоні прагніть динамічної рівноваги: ви не можете щодня ідеально добирати розмір порцій, кількість калорій та калію й вітаміну С в стравах, рахувати кількість картоплин, бо буває по-різному. Але упродовж тижня ви маєте їсти переважно повноцінну, багату різними нутрієнтами їжу. Інколи недоїдаєте, інколи переїдаєте, бо тренуєтеся чи пішли вечеряти з друзями, але в цілому тримаєтеся в здорових межах та періодично їжте пюре, деруни чи зрази, які забороняють«дієтологині» з інстаграму.

▪ Картоплю фрі та чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші олій, і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення транс-жирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу. Тому якщо щодо дерунів на оливковій олії можуть бути періодичні святкові дні, то картопля фрі чи «риба з чіпсами» не мають жодних виправдань.

▪ Як гарнір замість картоплі частіше обирайте гречку, пшоно, нешліфований рис, перловку, усі можливі бобові, а також коренеплоди: пастернак, селеру, моркву. Вони також багаті на клітковину та мікроелементи, малокалорійні, містять повільні вуглеводи, а також (в різних межах) білок.

Кроплена картопля і здоров’я

Вбивати колорадів — корисно для картоплі, але люди традиційно бояться «хімії». Насправді, в картоплі, якщо бульби не обробили фунгіцидом, вміст інших пестицидів досить малий — засоби захисту наносять на ботвиння.

Головна загроза пестицидів не для кінцевого споживача. Вони діють передусім на людину, що їх розпилює, а також можуть потрапляти в середовище і руйнувати біорізноманіття.

Коли труїте жуків, пам’ятайте про засоби індивідуального захисту (респіратор, закритий одяг, рукавиці), не перевищуйте дозу і не купуйте засоби на чорному ринку.

Як безпечно копати картоплю?

▪ Бережіть поперек. Копання картоплі сильно навантажує поперек і спину та розтягує підколінні зв’язки. Тому важливо навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці). Тримайте поперек в теплі.

▪ Працюйте в рукавицях. Краще оберіть не просто трикотажні рукавиці, а спеціальні міцні рукавиці, стійкі до порізів. Це захистить не лише від бруду, а й від поранень.

▪ Якщо нахилятися важко, підстеліть щось під коліна і працюйте так. Є наколінники, рекомендовані для роботи, що потребує нахилів. В них також зручно.

▪ Оновіть щеплення від дифтерії і правця. Починаючи з 16 років, слід щодесять років робити вакцинацію від них повторно. Збудник правця живе в землі, і якщо поранитися під час копання картоплі чи моркви, можна заразитися хворобою.

▪ Пийте воду, захищайте шкіру від ультрафіолету, вмійте вчасно спинитися. Що менша у вас ділянка картоплі, то краще для вашого здоров’я. Не прагніть викопати все за вихідні перед першим вересня. Можна почати копати раніше на кілька тижнів, і завершити за кілька тижнів пізніше.

Їжте правильно приготовану картоплю на здоров’я, але тричі подумайте, скільки вам справді потрібно її садити.

Вціліли тільки кілька будинків: Місце прориву дамби в Росії показали з висоти (відео)

субота, 19 жовтень 2019, 16:29

Слідство розглядає кілька версій НП з проривом дамби на технологічній водоймі річки Сейба. У мережі опублікували відео з місця трагедії в Красноярському краї, де в результаті прориву греблі загинули не менше 15 людей, передають Патріоти України. . Як ...

Абсолютно божевільні очі: Рятувальники дістали кота, який шість днів просидів в димоході похоронного бюро (фото)

субота, 19 жовтень 2019, 16:15

Рятувальники кажуть, що завжди відповідають на подібні сигнали, так як такі випадки «чіпають за душу». Дженні і Девід Вільямс, власники одного з похоронних бюро в британському графстві Девон, звернули увагу на якийсь шум за стіною своєї контори. Загадк...