Хіти тижня. Крики людей і тварин охопили Хортицю: Як підривали Дніпровську ГЕС

Греблю Дніпровської ГЕС підірвали співробітниками НКВС 18 серпня 1941 року. Це сталося після її прориву німецькими військами. Під час вибуху там утворилася пробоїна довжиною 135 метрів, повідомляють Патріоти України.

Активне судноплавство Дніпром почалося у XIXст. В українських землях у складі Російської імперії розпочався промисловий переворот. Розпочинається активна закупівля та побудова парових двигунів. 1838-го була відкрита Дніпровська судноплавна компанія. Дніпро стає головною артерією постачання сільськогосподарських товарів та промисловості в Українські міста.

Після побудови Дніпрогес в Запоріжжі, судноплавство було майже зупинено. Дамба цієї найбільшої в Європі гідроелектростанції перегородила Дніпро 1932-го. Були затоплені знамениті дніпровські пороги, що ускладнювали пересування по головній водній артерії України. Наскрізне судноплавство по Дніпру здійснювали за допомогою шлюзу.

По мосту через Дніпро у серпні 1941 року німецькі танки прорвалися на Хортицю. Бійці радянської 274-ої дивізії продовжували бій. Радянські війська на острові опинилися в пастці. Працівники НКВС підірвали греблю Дніпрогесу.

Вибух на Дніпрогесі був підготовлений ще на початку серпня і схвалений Сталіним. Утворилася пробоїна, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Крики людей і тварин охопили Хортицю, але нікому було рятувати. Німецьке командування оцінювало свої втрати в 1,5 тис. осіб. Жертви серед червоноармійців та цивільного населення оцінюються цифрами від 20 до 120 тис. осіб.

Оце так! Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні

середа, 24 квітень 2024, 11:30

Державний департамент США в опублікованому звіті за 2023 рік щодо порушення прав людини в України згадав національний телемарафон. Відповідний звіт розміщений на сайті американського Держдепу, передають Патріоти України. Там зазначається, що підписання...

Хочуть мобілізувати? Навіщо українців за кордоном кличуть у консульства і чому не видають документи

середа, 24 квітень 2024, 11:28

Оновлення військово-облікових даних чоловіками за кордоном необхідно для того, щоб працівники Територіального центру комплектування розуміли, хто знаходиться за кордоном і не витрачали час на оформлення повісток в Україні. Про це заявив народний депута...