Хіти тижня. Куля снайпера прошила голову, майже не залишивши шансів: Як ветеран АТО після важкого поранення уже два роки заново вчиться говорити і ходити

Афазія – саме так часто називають порушення мови, які виникають унаслідок черепно-мозкової травми, складного поранення або інсульту. Ліків від афазії немає та й сама вона не зникає.

Куля снайпера прошила його голову, майже не залишивши шансів на життя. Та попри велику втрату крові та 9 днів коми, боєць гірсько-штурмової бригади Олександр Дударєв уже два роки заново вчиться говорити і ходити. А ще – мріє взяти участь у паралімпійських іграх, передають Патріоти України з посиланням на Армія Іnform.

– Побратими і лікарі казали, що мій син – справжній боєць. І навіть там, після поранення, лежачи на землі з простріленою наскрізь головою – тримався, – розповідає мама хлопця Алла Коротич. – Хоч це і було два роки тому, але він пам’ятає все. І як стояв на посту в Золотому, і як упав, відчув біль, як кликав на допомогу, а ніхто не приходив, бо, як з’ясували пізніше, – від поранення Саша втратив мову. Тоді боровся і зараз не припиняє. Ще жодного разу він не пожалівся на свій біль чи безпорадність. Після отриманої нейротравми, маючи забій мозку 3 ступеня та відсутність 12 см черепної кістки сину потрібна багатоетапна і довготривала реабілітація.

Кожне заняття для хлопця – шанс заново навчитися ходити і говорити. Його лікували в Харкові, Дніпрі, Львові. Попри те, що було фізично важко, Олександр запекло працював над відновленням. І вже за кілька місяців зміг вимовити своє ім’я… Афазія – саме так часто називають порушення мови, які виникають унаслідок черепно-мозкової травми, складного поранення або інсульту. Ліків від афазії немає та й сама вона не зникає. Однак існує терапія мови, яка в більшості випадків допомагає таким, як Олександр Дударєв, повернути втрачені навички спілкування.

– Наразі в Україні мало фахівців, які займаються з бійцями відновленням мови після ураження мозку. Ми об’їздили із сином чимало шпиталів та реабілітаційних центрів України. Тільки у Львові віднайшли спеціаліста, яка повірила в Сашу і постійно з ним займається, – говорить мама бійця. – І результат її роботи – вражає. Син вже потроху говорить, щоправда ще не всі його розуміють. Але це – вже позитив.

Для відновлення мови спеціалісти використовують когнітивно-нейропсихологічний підхід. Його створили ще у Великій Британії, і зараз широко застосовують по всьому світу. Це сприяє не лише підвищенню ефекту терапії, а й має позитивний психологічний вплив на стан пацієнта. Також у лікуванні афазіологи застосовують прагматичний підхід, спрямований на відновлення комунікативних навичок. Тому часто бійці проходять і групові заняття.

– Після численних занять він ходить, щось вже може зробити в побуті, приміром, приготувати яєчню… Саша постійно в роз’їздах. Як по Україні, так і за кордоном. Зараз проходить реабілітацію в Ірпені, де нещодавно відкрили унікальний для України реабілітаційний центр Next Step. Мій син сильний духом і має мету – представляти Україну на паралімпійських іграх. Цього року навіть брав участь у відбірковому турі «Ігор нескорених». Але попри хороший результат з плавання та стрільби з лука – не пройшов далі. Та я знаю Сашу, він ніколи не здасться і буде йти до мети крок за кроком.


Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...