Хіти тижня. Легенди світу: ТОП-7 великих скарбів, які поки так ніхто і не знайшов

Згідно «Вікіпедії», у світі налічується більше 36 легендарних скарбів, які досі спочивають десь в землі, древніх храмах, у гущі джунглів або під водою.

У кожного скарбу є своя історія, і відшукати його може кожен, хто знає, куди їхати і де «копати». Журналісти відшукали кілька історій про легендарні зниклі скарби, які поки так ніхто і не знайшов, передають Патріоти України з посиланням на видання Всвіті.

Золото Монтесуми

Вартість скарбу: $ 10-15 млрд.

У 1519 році столицею ацтеків Теночтітлан правив імператор Монтесума II, коли до них завітав іспанський завойовник Ернан Кортес. Жадібні до золота іспанці почали тероризувати жителів міста, а самого правителя замкнули у темниці.

Вони висунули умову: «Ми повернемо вождя, якщо його піддані зможуть до країв наповнити темницю Монтесуми золотом».

Однак індіанці не встигли вчасно виконати вимогу і наповнили кімнату лише на 2/3. Незважаючи на те що «здобич» була і так значною, Кортес стратив вождя, чим викликав повстання місцевих жителів, і в результаті іспанці були змушені залишити місто разом із золотом.

Через рік, коли Кортес повернувся з більш сильною армією і захопив місто, скарбів у сховищі вже не було. Індіанці встигли заховати їх в околицях, і досі ніхто не знає, де саме.

Скарби Ліми

Вартість скарбу: $ 200 млн.

За час свого панування над імперією інків іспанці накопичили чимало скарбів. Велика їх частина зберігалася в Лімі, столиці Перу, в якій у 1820 році почалося повстання. Щоб зберегти багатство, його повантажили на корабель британського капітана Вільяма Томпсона і наказали йому відвезти скарб до Іспанії.

Однак розпещений багатством Томпсон вбив іспанських охоронців і забрав скарб. Пізніше, коли корабель все-таки захопили, всю команду стратили, а Томпсон розповів, що сховав скарб на острові Кокос (недалеко від Коста-Ріки), і погодився показати, де саме. Але коли вони досягли берега, Томпсон втік у джунглі, і більше його не бачили.

До речі, саме ця історія лягла в основу книги «Острів скарбів». Скарб оцінюється більш ніж в $ 200 млн, і, не зважаючи на популярність легенди, його так і не знайшли.

Сховок Малайського Тигра

Вартість скарбу: $ 40 млрд.

В середині Другої світової війни в Японії існувала організація «Золота лілія». В її завдання входило будь-якими способами збирати золото і цінні артефакти по всій Південно-Східній Азії. А отримані гроші повинні були піти на фінансування японської армії. Все награбоване складалося у сховок в філіппінських джунглях, а охороняв сховок генерал Ямасіта на прізвисько Малайський Тигр.

Однак війна закінчилася до того, як скарб встигли переправити до Японії. Ямасіта наказав розділити цінності на частини і заховати у 170 місцях по всій території Філіппін. При цьому частина золота знаходилася в спеціально побудованих шахтах, розташованих у важкодоступних районах. Місцеві робітники і військовополонені, які брали участь у захованні скарбу, були вбиті, а незабаром був убитий і сам генерал.

Ця історія так і залишилася б красивою легендою, якби в 1971 році шукач скарбів Роджеліо Роксас не знайшов сховок у джунглях недалеко від міста Багіо. Групі Роджеліо вдалося поцупити лише частину: ящик золотих злитків і метрову золоту статую Будди вагою 1 000 кг.

Після повернення шукач скарбів був заарештований і поміщений у в’язницю, а цінності конфісковані. Незабаром він помер, так і не розкривши секрет, де знаходиться одна зі схованок.

Багатство сувоїв Мертвого моря

Вартість скарбу: $ 1,2 млрд.

У період з 1947 по 1956 роки в печерах Кумрана археологами було виявлено близько 900 стародавніх єврейських манускриптів, відомих як сувої Мертвого моря. Але особливий інтерес представляв сувій, написаний на тонких мідних листах. На ньому були описи 64 місць в околицях Ізраїлю, де заховані коштовності вартістю $ 1,2 млрд.

От тільки була одна проблема: ніхто не розумів інструкції, адже написані вони були на древньому івриті, а також містили слова з розмовної мови того часу, значення яких лінгвістам було невідоме. Крім того, в текстах згадувалися назви древніх околиць, що теж ускладнювало розшифровку.

В результаті інструкція досі залишається одним із найбільш загадкових текстів, які вченим не вдалося остаточно розшифрувати. До речі, всі сувої відскановані, а подивитися їх можна тут. Хто знає, можливо, саме у вас вийде з’ясувати, де захований скарб.

Бурштинова кімната

Вартість скарбу: $ 200 млн.

Бурштинову кімнату часто називають восьмим чудом світу. У 1716 році вона була подарована російському цареві Петру I королем Пруссії Фрідріхом Вільгельмом I і довгий час перебувала в Катерининському палаці.

Під час Другої світової війни кімната була демонтована, захоплена німцями і відправлена до Німеччини, де її розмістили в Кенигсбергському замку. Але після того як Червона армія підступила до міста, бурштинові панелі знову розібрали, запакували в ящики і відвезли у невідомому напрямку.

Лише невелику частину фрагментів кімнати (Флорентійську мозаїку і бурштиновий комод) вдалося знайти і повернути 2000 року. Де знаходяться інші частини, досі невідомо.

Узбережжя скарбів

Вартість скарбу: $ 2 млрд.

У Флориді є пляж, який має неофіційну назву «Узбережжя скарбів», тому що час від часу на берег пляжу вимиває золоті монети і різні коштовності. У такого феномена є цікава передісторія.

У 1715 році затонув іспанський флот, завантажений золотом, яке збиралося в кубинських колоніях протягом декількох років. Ця була ціла скарбниця: 11 галеонів, що містять перли, смарагди, золото і срібло. Скарбницю повинні були переправити з Куби до Іспанії.

Але капітан судна зробив помилку і вирушив у море прямо перед сезоном ураганів. В результаті кораблі розбило об скелі недалеко від Флориди. Врятувати вдалося близько половини скарбів, а інша частина змішалася з піском – з тих пір іноді залишки коштовностей виносить на узбережжя.

Так, у вересні 2013 року одна сім’я знайшла золотий ланцюжок вартістю $ 300 тис. Правда, 20% довелось віддати штату і ще 40% – компанії, якій належить узбережжя.

Золото нацистів

Вартість скарбу: від $ 1-2 млрд.

В останні місяці війни, коли Німеччина опинилася на межі поразки, нацисти вирішили заховати захоплені під час війни цінності. Є 2 популярні легенди про те, куди і як зник скарб.

Перша легенда розповідає про бронепоїзд завдовжки 150 м, що перевозив різні цінності, від злитків золота і срібла до шедеврів мистецтва (в числі яких може бути та сама Бурштинова кімната). Існування поїзда і його вантажу підтверджується фотографіями, документами і розповідями німецьких офіцерів.

Вважається, що поїзд може перебувати в одному із сотень тунелів, які є частиною підземних доріг, що будувалися під час війни. При відступі багато шахт були підірвані, тому зрозуміти, де знаходиться склад, дуже важко.

Друга легенда пов’язана з озерами, в які у 1944 році німці скидали документи, артефакти і різні цінності. У 2003 році один пірнальник виявив золотий кубок з нацистською символікою в баварському озері Кімзе.

Ще одне озеро – Топліц. Як вважають, тут знаходиться золото Рейхсбанку, що оцінюється в кілька мільярдів доларів. У 1959 році водолази витягли контейнери, наповнені фальшивою валютою, яка була частиною плану зі знищення економіки великих країн. На дні озера є печера з сильною течією, і на сьогоднішній день в цих водах загинули вже 7 людей у спробах знайти інші скарби.

Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...

В Одесі розпочався білкопад. Зоологи пояснили чому це відбувається і як небайдужі свідки можуть зарадити

субота, 20 квітень 2024, 5:58

Через власну допитливість білченята випадають з гнізда, а потім не можуть повернутися назад. В Одесі маленькі білочки, які нещодавно народилися, випадають з гнізд прямо на людей. Про це повідомили у комунальній установі "Одеський зоологічний парк". ....