Хіти тижня. Масштабна пожежа в Нотр-Дамі: Стало відомо, чому собор не гасили водою

Загасити пожежу в соборі Паризької Богоматері не вдавалося протягом кількох годин, оскільки його не можна було заливати великою кількістю води. Перепад температур міг призвести до руйнування каменю, з якого побудована церква. Таку думку висловила директор Московського музею архітектури Єлизавета Лихачова, повідомляють Патріоти України.

"У Франції дуже жорстке законодавство щодо охорони спадщини. Проблема з тим, чому вони так довго не можуть його загасити. Справа в тому, що його не можна заливати водою. Є ризик пошкодити інші конструкції собору: від перепаду температур камінь почне кришитися. Тому вони намагаються гасити його іншими матеріалами, і водою його заливати в таких кількостях не можна", — пояснила вона.

Лихачова додала, що пожежники намагалися загасити полум'я за допомогою спеціальних порошків. Однак така система гасіння пам'ятників архітектури не дуже ефективна у випадку з Нотр-Дамом, адже мова йде про готичний собор.

"Чому не можна водою? Ще раз повторюю: собор побудований з французького пісковика. При такому перепаді температур піщаник почне кришитися, це може призвести до обвалення кам'яних склепінь собору, і наслідки цього будуть набагато серйозніші, ніж наслідки згорілого даху. Тому що ви повинні розуміти: дах — це не склепіння, це кроквяні перекриття, які прикривають зверху, захищають склепіння від опадів", — каже експерт.

Вона також підкреслила, що шпиль, який впав, підлягає відновленню, адже він є декоративним. Найголовніше — це не дати вогню пройти всередину собору, чим і займаються паризькі пожежники. Також Лихачова уточнила, що при реставрації собору його відновлюватимуть не в його первісному вигляді, а на момент пожежі.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...