Хіти тижня. Медична реформа: За похід до лікаря доведеться викласти кругленьку суму

Зміни в сфері медицини торкнуться українців, які не виконали головної умови МОЗ.

З 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. В результаті впровадження змін деякі українці втратять можливість отримати безкоштовну медичну допомогу. Про це повідомила Національна служба здоров'я, передають Патріоти України.

У відомстві розповіли, що 31,07% українців так і не уклали декларацію з сімейним лікарем. Це означає, що близько 12 мільйонів українців не зможуть отримати безкоштовну медичну допомогу після 1 квітня.
У відомстві розповіли і про те, що з 2020 року повністю запрацює медична реформа, а лікарі не зобов'язані будуть надавати допомогу тим, хто відмовився свого часу укласти декларацію з обраним фахівцем. Тепер медики отримуватимуть оплату за роботу з пацієнтами, які уклали домовленості.
Для тих, хто вперто не бажає підписувати договір зможе отримати допомогу, але за неї доведеться заплатити. Це не заборонено законодавством, а й не регулюється державою. Тому ціна і якість цих послуг лежить тільки на совісті лікаря і пацієнта. Проте, якщо ситуація екстрена, то лікарю доведеться надати допомогу такому пацієнтові.
На даний момент відомо, що базова ставка за обслуговування одного пацієнта протягом року становить 400,48 грн. Ці гроші лікар отримує за кожного пацієнта, який уклав з ним декларацію. Всі норми і правила прописані в Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення в 2020 році. Документ передбачає оплату за надання первинної медичної допомоги пацієнту і гарантії. Також в нормативно-правових документах прописані і тарифи на обслуговування пацієнтів.

В Одесі під час ракетної атаки загинув проректор МГУ

вівторок, 30 квітень 2024, 11:45

В Одесі 29 квітня внаслідок ракетної атаки РФ загинув проректор Міжнародного гуманітарного університету Борис Васильєв, інформують Патріоти України. Як підтвердили УНІАН у прес-службі Одеської обласної прокуратури, 44-річного чоловіка знайшли мертвим н...

Виїзд з України: Стало відомо, як зміняться правила перетину кордону для чоловіків у травні

вівторок, 30 квітень 2024, 11:30

В Україні діє воєнний стан і загальна мобілізація, у зв'язку з чим для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років діють обмеження на перетин кордону. "Факти" розповіли, як зміняться правила з 1 травня, передають Патріоти України. 18 трав...