Хіти тижня. Медики заявили про незворотні наслідки коронавірусу для здоров'я

Коронавірус COVID-19 вражає не тільки легені, але й інші органи людини. Водночас навіть після того, як пацієнт поборов хворобу, повністю відновитися йому не вдасться. До такого висновку дійшли лікарі та вчені із США і Китаю. Про це повідомляє Jerusalem Post, передають Патріоти України.

Зокрема, кардіолог із Єльського університету доктор Харлан Крумгольц переконує, що COVID-19 – не просте порушення дихання. Хвороба впливає на серце, печінку, нирки, кровоносну та ендокринні системи, а також мозок людини. А кардіолог Джозеф Бреннан заявляє, що коронавірус призводить до довгострокових наслідків для організму, які можуть бути навіть незворотними

Лікар із Гонконгу Оуен Цанг Так-інь зазначає, що в деяких людей, які перемогли коронавірус, може виникати зниження функції легень на 20-30%.

В іншому дослідженні китайських учених йдеться про те, що багато хто з людей, які пережили легкі та важкі форми коронавірусу, досі не змогли повернутися до нормального життя. Зокрема, лікарі досліджували 34 пацієнтів із COVID-19 під час госпіталізації та після неї, і з’ясували, що у деяких видужалих порушувалася функція печінки.

Ще одне спостереження за пацієнтами в Китаї говорить про те, що у 12% з них проявлялася серцева недостатність після одужання від коронавірусу. Медики пов'язують це з тим, що під час ускладнень хвороби легені погано забезпечують організм киснем, що й призводить до проблем із серцем.

Вчені пригадують, як родич нового штаму коронавірусу, SARS-CoV, який викликав епідемію атипової пневмонії у 2002-2003 роках, призвів до ураження легень у третини пацієнтів. Ці симптоми проявлялися ще протягом 15 років.

Тоді як у третини пацієнтів, які перехворіли Близькосхідним респіраторним синдромом MERS у 2013 році (теж один зі штамів коронавірусу), спостерігалося рубцювання легенів – фіброз.

Зважаючи на все це, дослідники визнають, що, найімовірніше, пацієнти, які одужали після COVID-19, теж будуть страждати від тривалого ураження легень.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...