Хіти тижня. МНС безсиле - "просто денег нет": ​Площа пожеж у Сибіру досягла розмірів Бельгії і продовжує стрімко збільшуватись

Охоплена вогнем територія за кілька днів зросла в півтора рази

Площа лісових пожеж, що вирують в 10 регіонах Сибіру і Далекого Сходу, досягла 3 мільйонів гектарів, повідомив в понеділок перший заступник глави МНС РФ Олександр Чупріян, зазначають Патріоти України.

Сотні населених пунктів опинилися в диму, кількість вогнищ загоряння перевищила п'ять сотень, і «тенденція йде на збільшення», констатував Купріян. Охоплена вогнем територія зросла в півтора рази за кілька днів і тепер за площею перевищує Бельгію (30 тис кв км.).

«Це катастрофа, - каже керівник протипожежної програми «Грінпіс Росія» Григорій Куксін. - Більше 90% припадає на так звані зони контролю, по ним прийнято рішення не гасити. Саме це призвело до таких площ пожеж». За його словами, площа гасіння зараз не покриває і 5% від площі горіння. «Пожежі, які гасять по всій країні - це близько 100-150 тис. га», - каже Куксін.

У тому випадку, якщо витрати на ліквідацію пожежі перевищують можливий прогнозований збиток, органи виконавчої влади регіону можуть прийняти рішення про припинення гасіння - такий наказ Мінприроди 2015 року, пояснив ТАСС глава думського комітету з природних ресурсів, власності і земельних відносин Микола Ніколаєв. Ця практика історично склалася від бідності - немає грошей, немає палива, немає літаків, щоб закидати пожежних на віддалені території, пояснює Кускін: саме через це ситуація вийшла з-під контролю.

За даними авіалісоохорони, пожежі зафіксовані в 10 регіонах: у Іркутської і Тюменській областях, в Красноярському, Хабаровському, Пермському і Забайкальському краї, в Якутії, Бурятії і в Ямало-Ненецькому АО. Основна площа припадає на Якутію, понад 1,2 млн га. Більше 1 млн га - в Красноярському краї і близько 700 тис. га - в Іркутській області, випливає з даних «Грінпіс». Хоча теперішні пожежі не загрожують населеним пунктам і об'єктам економіки, але люди страждають від задимлення, визнає Чупріян з МНС:

«Дим поширюється на тисячі кілометрів, якість життя різко погіршується, навіть в містах зросла кількість людей, які звернулися за медичною допомогою, закривалися або міняли режим роботи аеропорти, відбувався збій в розкладі вильотів».

Гар поширюється на сусідні області Сибіру, серпанком закрито сонце навіть за 700 км від Красноярського краю - в Томській області, Хакасії, Кемерово, Новосибірську. У вихідні «димна імла» дійшла до Поволжя. Через сірувату, білясту або жовтувату пелену видимість може знижуватися до декількох сотень і навіть десятків метрів, попередив Гідрометцентр Татарстану.

«Великий і глибокий висотний циклон над Західним і Середнім Сибіром сприяє переносу продуктів горіння лісів на Урал, Удмуртію, Пермський край, Башкортостан і Республіку Татарстан», - заявили у відомстві. У Набережних Челнах і Нижньокамську концентрація диму досягла гранично-допустимої норми, в обох містах утворився смог. Їдкий туман дістався в Єкатеринбург, Новосибірськ, Омськ, Тюмень, Перм і Челябінськ.

«На відміну від звичайної практики, коли дим йде на північ, в цьому році він повернув на захід, в більш населену частину країни. Значна частина Сибіру і уральські міста - незважаючи на те, що на Уралі ситуація благополучна - опинилися під впливом щільного задимлення», - розповідає Кускін з Грінпіс.

За прогнозом МНС, дощів в зоні пожеж не прогнозується. «Чим більше вогнище пожежі, тим більше воно блокує вологу. З даних космічного моніторингу видно, що циклони обходять це місце, тому довгоочікуваних дощів не відбувається», - пояснив Чупріян.

"Дістав з-під завалів трьох людей": У Дніпрі 14-літній підліток допомагав рятувати постраждалих після атаки РФ (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:52

Місцеві журналісти також поспілкувались з юним рятувальником. Тимофій мешкає неподалік п'ятиповерхівки, в яку влучив ворожий снаряд. Він відразу прибіг на місце трагедії та почав допомагати рятувальникам. Юнак допомагав виводити постраждалих людей з ме...

Вигадали нову схему: Шахраї під виглядом співробітників ДБР виманювали у людей гроші

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:00

Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників. Викрито групу шахраїв, які під виглядом співробітників Державного бюро розслідувань видурювали у люде...